Nimic:Pravo vreme za rešenje spora oko imena Tanjug

Objavljeno: 01.02.2018. 14:37 Izmenjeno: 01.02.2018. 14:37

Posrednik UN u sporu oko imena Metju Nimic ponovio je danas u Skoplju da je sada pravo vreme da se reši spor oko imena između Makedonije i Grčke, pošto, kako je rekao, sasluša mišljenje obe strane.

Nimic je u Skoplje doputovao iz Atine i odvojeno se sastao sa predsednikom Ðorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim, kao i sa ministrom inostranih poslova Nikolom Dimitrovom.

“ Dolazim iz Atine gde sam čuo mišljenje o pitanju imena, a danas sam imao sastanke sa predsednikom Ivanovim, premijerom Zaevom i ministrom inostranih poslova Dimitrovom, a kojima se sastaje. Ne želim da prejudiciram pitanja ili mišljenja. Ali sada je vreme da se reši spor i krene se napred u razvoju prijateljstva i saradnje dveju zemalja“, rekao je Nimic.

Dodao je da je potrebno da se brzo deluje kako bi bio postignut napredak u nekoliko narednih meseci.

Dimitrov je, međutim, istakao da je u procesu pregovora uz posredovanje Nimica važno da se pronađeni dostojanstven način za rešavanje spora, koji će poštovati obe strane.

Dimitrov je rekao i da u 21. veku u Evropi niko ne može osporiti pravo da onima koji govore makedonski jezik budu Makedonci.

„Važno je imati rešenje koje će biti pažljivo predstavljeno javnosti, jer što više govorimo o crvenim linijama, to je manje prostora za razgovor i rešenje koje će građani prihvatiti“, rekao je šef makedonske diplomatije.

On je rekao da Skoplje ima volju i da se nada da je isti slučaj i sa drugom stranom.

„Ako postoji dostojanstven način, koji će obe strane poštovati, naćićemo ga kroz ovaj proces. Na osnovu onoga što je posrednik Nimic dobio u Grčkoj i onog što će danas dobiti u Makedoniji, videćemo kako će proces biti nastavljen“, rekao je Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nimicom, preneli su makedonski mediji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana