Kit oponaša reči Tanjug

Objavljeno: 01.02.2018. 14:31 Izmenjeno: 01.02.2018. 14:31

Osim što su najveća bića na zemlji, kitovi su poznati i po vrlo razvijenim komunikacijskim veštinama koje različite jedinke, ali i cela jata koriste za sporazumevanje, a novi eksperiment pokazuje da kit ubica, poznat kao orka, može da oponaša i ljudski govor.

Pre se smatralo da to mogu samo neke ptice, primati, foke, slonovi i delfini.

Naučnici tvrde da su snimili orku Viki kako za svojom trenerkom ponavlja reči „zdravo“ i „doviđenja“, broji do tri i čak izgovora ime trenerke Ejmi. Ova 14-godišnja orka živi u Marinlendu u francuskim Antibima i prva je na svetu za koju su naučnici zabeležili kako ponavlja ljudske reči, prenosi Telegraf.

Ovaj poduhvat je tim veći kad se uzme u obzir da kitovi zbog evolucijskog prilagođavanja oglašavanja pod vodom imaju drugacije razvijene vokalne mogućnosti od ljudi.

Vokalna imitacija je odlika ljudskog govora, koja je uz druge kognitivne sposobnosti bila ključna za razvoj ljudske kulture, kaže Hose Abramson s univerziteta Komplutense u Madridu.

Orke u divljini žive u jatima od kojih svako ima svoj dijalekt, uključujući pozive koji su potpuno jedinstveni. Za neke od takozvanih „klikova“ čak se smatra da predstavljaju imena određenih jedinki.

Svaki put kada bi dobro ponovila zvuk, Viki je za nagradu dobila ribu i tapšanje po glavi, dok je šest sudija ocenjivalo u kojoj meri se njena imitacija poklapa s originalnim zvukom.

Naučnici uključeni u istraživanje su zaključili da je ovo možda samo deo njenih vokalnih mogućnosti, koje bi mogle biti i veće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana