Nezaposlenost najveći problem osoba sa invaliditetom Tanjug

Objavljeno: 03.12.2019. 08:54 Izmenjeno: 03.12.2019. 18:07

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ustanovljen 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

U svetu više od milijardu ljudi živi sa nekim oblikom invaliditeta, a u Srbiji oko 800.000 i njihovi ključni problemi su visoka stopa nezaposlenosti, isključenost iz društva, siromaštvo, diskriminacija i nepristupačnost.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović kaže da osobe sa invaliditetom u Srbiji predstavljaju jednu od najvećih marginalizovanih grupa.

Navodi da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa brojnim preprekama, predrasudama, diskriminacijom, lošim socioekonomskim položajem.

„Korak po korak, država u saradnji s civilnim društvom i nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom, vodi ka poboljšanju našeg položaja“, rekla je ona.

Kako je naglasila, doneti su mnogi propisi koji su usklađeni sa Konvencijom UN o pravima osobe sa invaliditetom, kao i da se trenutno radi na donošenju nove Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom istakla je da je važno da se pokaže spremnost čitavog društva da se zajedno radi na ukidanju barijera i da se otvore vrata za potpuno uključenje osoba sa invaliditetom u sve društvene sfere.

Gojkovićeva kaže da je Srbija postigla napredak u pogledu donošenja zakona sa ciljem da se osobama sa invaliditetom obezbedi bolji i kvalitetniji život.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević je naveo da kroz različite programe sa Nacionalnom službom za zapošljavanje pokušava da reši i problem nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, da su organizovane brojne prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Najavio je da će od 1. januara 2020. godine svako rešenje koje izda PIO fond biti štampano i na Brajevom pismu.

Rešavanju problema pristupačnosti objektima osoba sa invaliditetom doprinelo je i njegovo ministarstvo tako što je samo u ovoj godini finansirano postavljanje rampi u 77 ustanova.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da Srbija mora da bude efikasnija u rešavanju problema osoba s invaliditetom.

Paunovićeva kaže da je Srbija 2016. godine podnela izveštaj Komitetu za prava osoba sa invaliditetom o sprovođenju Konvencije UN koja štiti prava osoba sa invaliditetom i dobila preporuke koje bi trebalo da se sprovedu do 2020. godine.

Postavljeno 77 rampi za osobe sa invaliditetom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja tokom ove godine finansiralo je postabljanje 77 rampi na objektima javne namene i objektima koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom u 34 lokalne samouprave.

Pomoćnica ministra za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević kaže da je jedan od prioriteta tog ministarstva povećanje pristupacnosti institucija od javnog značaja u svim gradovima i opštinama Srbije osobama sa inavliditetom.

Ona je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava danas, podsetila da je moto ovogodišnjeg obeležavanja „Pristupačna budućnost“.

„Budućnost pripada onima koji veruju u svoje snove. Verujući u viziju predsednika Aleksandra Vučića, malim koracima, uspeli smo da napravimo velike rezultate upravo na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji“, rekla je ona za Tanjug.

Ministarstvo je, preko Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, finansiralo obnovu i opremanje 37 objekata za potrebe udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Finansirana je i izgradnja igrališta za decu sa invaliditetom, a kako bi se eliminisale fizičke barijere učenicima sa otežanim kretanjem ugrađen je lift u Specijalnoj osnovnoj i srednjoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Subotici.

Obezbeđena su i sredstva za rekonstrukciju toaleta za osobe sa invaliditetom.

Finansirano je i više od 2.250 inkluzivnih programa i aktivnosti za osobe sa invaliditetom među kojima su i aktivnosti sportsko-rekreativnog i takmičarskog karaktera, kampovi za osobe sa invaliditetom, kulturno umetničke aktivnosti, kampanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 33°C
Min: 19°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana