Nebo iznad Moskve za praznike će čuvati oko 20.000 vojnika tanjug

Objavljeno: 31.12.2022. 10:19 Izmenjeno: 31.12.2022. 12:49

Vojnici će biti raspoređeni u jedinicama protivvazdušnih raketnih snaga, na radarskim stanicama i komandnim mestima.

foto tanjug / ap

 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će nebo iznad Moskve za novogodišnje praznike čuvati oko 20.000 vojnika. Među njima će na borbenom dežurstvu u novogodišnjoj noći biti i više od 1.800 pripadnika Prve armije posebne namene Vazdušno-kosmičkih snaga za vazdušnu i protivraketnu odbranu, prenosi RIA Novosti. Prva armija protivvazdušne i protivraketne odbrane obavlja zadatke odbrane Moskve od vazdušnih napada i balističkih projektila. Vojnici će biti raspoređeni u jedinicama protivvazdušnih raketnih snaga, na radarskim stanicama i komandnim mestima.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu zahvalio je ruskim vojnicima na hrabrosti i herojstvu tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, poželeo im mir i ponovio da je neminovna pobeda Rusije, Šojgu je, u novogodišnjem obraćanju na TV Zvezda, ocenio da će hrabrost i herojstvo ruskih vojnika u borbi protiv neonacizma i terorizma zauvek ostati u vojnoj istoriji Rusije. Šojgu je, takođe, zahvalio lekarima, radnicima vojno-industrijskog kompleksa, građevinskim radnicima i dobrovoljcima koji doprinose odbrambenoj sposobnosti Rusije i normalnom životu na oslobođenim teritorijama, preneo je TAS S. „Uvek ćemo se sećati naših saboraca koji su žrtvovali živote ispunjavajući borbene zadatke da bi spasili civile od genocida i nasilja samo za pravo da govore ruski“, poručio je Šojgu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izrazio je u novogodišnjoj čestitki vojnicima uverenje da je pobeda Rusije neizbežna. „U narednoj godini želim svima dobro zdravlje, snagu, pouzdane i odane drugove i, naravno, vedro nebo! Naša pobeda je, kao i Nova godina, neizbežna!“, istakao je Šojgu u video obraćanju. On se zahvalio vojnicima na hrabrosti i herojstvu u vršenju vojne dužnosti, prenosi RIA Novosti. „Vi danas branite ne samo veliku istoriju Rusije, već i njenu svetlu budućnost. Iza svakog od nas stoji Rusija!“, rekao je Šojgu. Prema njegovim rečima, Rusija se u protekloj godini suočila sa ozbiljnim iskušenjima i 2023. godinu dočekuje u teškoj vojno-političkoj situaciji. Šojgu je rekao da spoljne sile sada pokušavaju da precrtaju slavnu istoriju i velika dostignuća Rusije, da se ruše spomenici pobednicima nad fašizmom, a da se ratni zločinci podižu na pijedestal, da se sve rusko ukida i skrnavi. „U takvim okolnostima Nova godina ostaje ne samo dobra tradicija, već dobija i duboko značenje, postajući simbol nade u mirnu budućnost“, rekao je Šojgu. Prema njegovoj oceni, 2022. godina će zauvek ostati upisana u vojne anale Rusije, ispunjene besmrtnim delima, nesebičnom hrabrošću i herojstvom ruskih vojnika u borbi protiv „neonacizma i terorizma“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana