Na severu KiM mirno, nastavljeni protesti tanjug

Objavljeno: 04.06.2023. 10:12 Izmenjeno: 03.09.2023. 10:51

Mirno je na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Laposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika Kfora i građana koji su mirno protestovali. Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, […]

Mirno je na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Laposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika Kfora i građana koji su mirno protestovali. Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, traže da se specijalci povuku sa severa KiM, da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre izbijanja sukoba između pripadnika Kfora i građana, 29. maja. Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu. Tamo su pripadnici Kfora razvukli bodljikavu žicu uz samu kapiju osnovne škole, onemogućivši tako i pristup srednjoj školi, koja se nalazi u istoj zgradi gde je i opština. Kfor i dalje obezbeđuje pripadnike policije i specijalne policije takozvanog Kosova, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a u Zvečanu i najvažnije raskrsnice i prilaze gradu, što je zahtev Srpske liste i tamošnjih meštana. Evropska unija i zemlje Kvinte su pozvale na deeskalaciju situacije, osudivši prethodno vladu u Prištini za nasilno dovođenje albanskih gradonačelnika u većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero, povodom saopštenja koje je u subotu objavio visoki predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozepa Borelja, istakao je da su u Kišnjevu jasno postavljeni zahtevi koji bi omogućili izlazak iz krize koja se dešava na severu KiM. „Vrlo jasna izjava visokog predstavnika EU u ime 27 država članica. Predsednik Makron, kancelar Šolc i visoki predstavnik Borelj jasno su u Kišinjevu postavili zahteve za izlazak iz krize. Podrška iz cele EU“, napisao je Gero danas na svom Tviter nalogu. U jučerašnjem saopštenju Borelj je istakao, između ostalog, da je Evropska unija pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Borelj je , u ime svih 27 članica EU, upozorio da je Unija spremna da sprovede odlučne mere i istakao je da neuspešna deeskalacija tenzija može dovesti do negativnih posledica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana