MUP: Ne omalovažavati rad pripadnika policije tanjug

Objavljeno: 18.05.2022. 19:04 Izmenjeno: 20.05.2022. 11:32

Pozivamo građane da budu disciplinovani i uzdržani, da ne podležu panici i da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.

Ministarstvo untrašnjih poslova saopštilo je da povodom, kako su naveli, ““neprimerenih komentara i iznesenih laži od strane dnevnog lista “Danas“““ da pripadnici policije i MUP ne čine ništa po pitanju lažnih dojava o bombama, niti se tim povodom oglašavaju, još jednom ponavlja zvaničnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina iznetu u jeku masovnih dojava o podmetnutim bombama.

Iz MUP-a su naveli da, kako bi se i oni mediji koji nisu hteli i želeli, najzad upoznali sa sadržajem obraćanja ministra unutrašnjih poslova, izjavu prenose u celosti:

““Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje.

Samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima. Radi razumevanja koliko je napad organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden. Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši preglede napadnutih ustanova i da normalizuje život. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom. Sve zakonom predviđene policijske radnje su izvršene pravovremeno i detaljno. Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo“, izjavio je Vulin u ponedeljak 16. maja povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama.

Iz MUP-a dodaju da, dok, kako navode, dnevni list „Danas“ i sagovornici ovog lista iznose neistine na račun rada pripadnika policije, ističu da se sve grupe specijalizovane za obavljanje kontradiverzionih pregleda trenutno nalaze na terenu, baš kao i proteklih dana i ulažu maksimalne napore da se svakodnevni život građana odvija nesmetano i da se rad institucija i objekata što pre normalizuje.

““Od dnevnog lista “Danas“ svakako ne očekujemo izvinjenje, ali očekujemo da rad pripadnika policije ne omalovažavaju i ne nipodaštavaju, baš kao što očekujemo da lažne dojave o bombama ne koriste za političke obračune““, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana