Bezbednost đaka je prioritet beoinfo

Objavljeno: 19.05.2022. 10:59 Izmenjeno: 19.05.2022. 10:59

On je za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije rekao da se svaka prijava mora ozbiljno shvatiti jer je bezbednost dece na prvom mestu.

Sve osnovne škole u Beogradu koje su dobile dojavu o podmetnutoj bombi su pregledane i danas rade normalno, izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

– U stalnom smo kontaktu sa MUP-om i beogradskom Policijom, a uključila se i Vojska Srbije kako bi se sistem što pre vratio u normalu. Bezbednost đaka nije ugrožena, ali se vodi visoko nemoralan rat sa Srbijom u kome se deci ugrožava pravo na obrazovanje – istakao je Gak.

On je dodao da su, prema podacima Policijske uprave za grad Beograd, u prvom naletu dojava o bombama 224 škole prijavile da su dobile imejl koji ukazuje na postavljene eksplozivne naprave. Juče se to nastavilo u znatno manjem broju škola.

– Dok se ne potvrdi da su dojave lažne, svakoj prijavi pristupamo krajnje ozbiljno, a škole u skladu sa tim organizuju nastavu dok se provera ne završi – precizirao je Gak.

Gradski sekretar podsetio je i da je nedavno završen konkurs za upis u beogradske vrtiće na koji je stiglo 21.909 zahteva. Na ovogodišnjem konkursu ponuđeno je 13.955 slobodnih mesta, a u toku leta Sekretarijat će odobravati do 20 odsto proširenja kapaciteta gde god to bude potrebno.

– Očekujemo i dodatno proširenje kapaciteta za oko 600 mesta zbog završetka izgradnje vrtića na Čukarici, Bežanijskoj kosi, Zemunu, Zvezdari i Obrenovcu – rekao je Gak.

Ove godine, kako je naveo, stiglo je oko 3.000 zahteva manje nego na prethodni konkurs, što ne znači da grad Beograd ima manje dece već, naprotiv, da se kapaciteti predškolskih ustanova proširuju.

– U gradu imamo oko 106.000 dece uzrasta od jedne do šest godina, a oko 80.000 mališana nalazi se u sistemu predškolskog obrazovanja, što je u odnosu na pre osam godina 35.000 dece više – istakao je Gak.

Osvrnuo se i na Fajnal for i dodao da će Beograd ovih dana biti epicentar evropske košarke. Sve je spremno za doček košarkaške elite.

– Naš grad je evropska metropola i spremni smo za ovako krupan zalogaj. Bilo je teško prvi put dovesti Fajnal for pre četiri godine, ali smo tada pokazali da možemo, da imamo infrastrukturu i kapacitet da ispratimo velike sportske događaje – zaključio je Gak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana