MUP: Bezbednost na vodi je naša zajednička odgovornost studio b

Objavljeno: 25.07.2023. 14:34 Izmenjeno: 25.07.2023. 14:34

Budimo odgovorni, uživajmo na vodi ali brinimo o bezbednosti i čuvajmo jedini druge

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovoljstva, ali i rizike zbog čega  je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate propisa i budete odgovorni, izjavila je danas Andrijana Petrović iz Jedinice za bezbednost na rekama.

 

„Policijski službenici koji obavljaju poslove na vodi posvećeni su unapređenju bezbednosti na rekama“, istakla je Petrović i naglasila je da rečni saobraćaj, kao i svaki drugi, ima nultu tolerancije prema alkoholu i da je striktno zabranjena konzumacija alkohola prilikom upravljanja čamcima.

 

Petrović je upozorila da sva deca kao i odrasli prilikom vožnje moraju na sebi imati zaštitne prsluke i apelovala da se pre isplovljavanja građani informišu o vremenskim prilikama.

 

Naglasila je da zarad lične bezbednosti ne treba iskakati iz čamca, da se kupanje savetuje isključivo na mestima na kojima je to predviđeno, kao i da treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog opasnosti od toplotnog udara ili sunčanice.

 

Petrović je ukazala da pre isplovljavanja treba proveriti ispravnost vozila i da je neophodno da plovilo ima propisanu opremu prsluke za spasavanje, prvu pomoć, protivpožarni aparat, veslo, sidro i knap od 25 metara.

 

Dodala je da čamac mora biti registrovan i da zapovednik mora imati položen stručni ispit za upravljača.

 

Prema njenim rečima, čamci se ne smeju sidriti na plovnom putu, a vožnja mora da bude umerenom i bezbednom brzinom uz poštovanje saobraćajnih propisa.

 

„Bezbednost na vodi je naša zajednička odgovornost. Budimo odgovorni, uživajmo na vodi ali brinimo o bezbednosti i čuvajmo jedini druge“, poručila je Petrović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana