Momirović i Karaismailoglu studio b

Objavljeno: 07.09.2022. 13:00 Izmenjeno: 07.09.2022. 13:00

Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u istoriji dve države.

foto mgsi

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar saobraćaja i infrastrukture Republike Turske Adil Karaismailoglu održali su bilateralni na kome je bilo reči o nastavku izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, sa fokusom na deonicu Sremska Rača – Kuzmin, ali i o skorom završetku rekonstrukcije i dogradnje važnog regionalnog puta od Novog Pazara do Tutina.

Bilateralni sastanak je održan tokom prvog dana zvanične posete Srbiji predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana i sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u istoriji dve države, zahvaljujući velikom broju sporazuma i, pre svega, prijateljskom odnosu naša dva predsednika. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji 20 kilometara duge saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina su u samom finišu, i očekujemo da u naredne dve nedelje pustimo saobraćaj na njoj. Otvorili smo dosta tema i podvukli pre svega gde smo sada kada je reč o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo iz dva pravca. Radovi idu dobrom dinamikom na deonici Sremska Rača–Kuzmin i obojica smo saglasni da je ovaj projekat od presudne važnosti za region i ekonomsku saradnju Srbije i BiH“, izjavio je Momirović.

Ministar je dodao da danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija i da je Turska važan ekonomski partner, te da se odlična saradnja dveju država ogleda i u osnovanom Kvadrilateralnom ministarskom koordinacijskom savetu Bugarske, Mađarske, Srbije i Turske, na kome je u julu ove godine potpisan zajednički dokument koji će u fokus staviti dalji razvoj železničkog saobraćaja kroz realizaciju zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmene znanja.

„Iskoristio sam priliku da ministru Karaismailoglu zahvalim na sjajnoj saradnji i podršci koju imamo u turskim partnerima. Turske kompanije koje su radile na projektu rekonstrukcije i dogradnje važne saobraćajnice Novi Pazar – Tutin su na zahtev lokalnih samouprava izgradila i pristupne puteve u blizini škola i ambulante i trotoare na školskim prelazima. Ovo je najbolji pokazatelj sjajne saradnje koju danas imaju Turska i Srbija“, rekao je Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Srbije sa turskim partnerima rade na nekim od najvećih projekata u putnoj infrastrukturi Srbije, od kojih je za region najznačajniji izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo, deonica Kuzmin–Sremska Rača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana