Ministri Vukosavljević i Berse o jačanju saradnje Tanjug

Objavljeno: 27.01.2017. 17:05 Izmenjeno: 27.01.2017. 17:05

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se danas u Lozani sa švajcarskim ministrom nadležnim za poslove kulture Alenom Berseom.

Dvojica ministara složili su se da treba intenzivirati saradnju dve zemalja u oblasti kulture, s obzirom da u novijoj istoriji nije bilo bilateralnog susreta na ovom nivou i imajući u vidu značajne istorijske veze između dve države i naroda, kao i činjenicu da veliki broj Srba živi i radi u Švajcarskoj.

Na sastanku je bilo reči i o prevodilaštvu i izdavaštvu, kao i digitalizaciji i zaštiti kulturnog nasleđa, navedeno je u saopštenju.

Deo razgovora bio je posvećen Beogradskom sajmu knjiga, a ministar Vukosavljević pozvao je svog švajcarskog kolegu da poseti tu manifestaciju.

Vukosavljević je upoznao Alena Bersea sa stanjem i statusom srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Tokom dana, delagacija Ministarstva kulture i informisanja koju predvodi ministar Vukosavljević, sastala se i sa zamenikom direktora Savezne kancelarije za kulturu Ivom Fišerom.

Teme razgovora bile su jačanje saradnje između institucija kulture, posebno između muzeja, razmena iskustva u očuvanju i zaštiti nasleđa sa Uneskove liste i mogućnosti predstavljanja srpskog savremenog stvaralaštva u Švajcarskoj.

Delagacija Ministarstva kulture i informisanja sinoć je prisustvovala koncertu violiniste Nemanje Radulovića u Ženevi, upriličenom povodom stogodišnjice otvaranja Ambasade Republike Srbije u Bernu.

Spektakuluran nastup srpskog umetnika na najbolji način predstavio je Srbiju i njenu kulturu mnogobrojnoj publici i gostima, među kojima su bili predstavnici švajcarskog Ministarstva inostranih poslova i Savezne kancelarije za kulturu i diplomatskog kora.

Pre nastupa Nemanje Radulovića ministar Vukosavljević obratio se prisutnima, istakavši da je ovaj koncert poseban, jer se njime obeležava značajan jubilej u bilateralnim odnosima sa Švajcarskom.

„Pre 100 godina, Srbija, koja je tada bila kraljevina, odlučila je da otvori ambasadu u Švajcarskoj Konfederaciji. Tačno pre jednog veka, prvi srpski ambasador u Svajcarskoj dr Slavko Grujić predao je akreditivna pisma Saveznom veću Švajcarske. Ovaj jubilej sa dosta simbolike govori o našem tradicionalnom prijateljstvu i dobrim bilateralnim odnosima, ali nas i obavezuje da ih dalje unapređujemo“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je ovom prilikom posebno naglasi značaj saradnje u oblasti kulture i razmene umetnika i kulturnih poslenika kao najbolji put za još bolje međusobno upoznavanje i učvršćivanje prijateljstva Srbije i Švajcarske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 21°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana