Ministar Mali sa ministrom finansija Crne Gore studio b

Objavljeno: 29.06.2022. 14:50 Izmenjeno: 29.06.2022. 14:50

Ministar Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu rešiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svetska ekonomska kriza.

foto tanjug

 

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali i ministar finansija Republike Crne Gore Aleksandar Damjanović razgovarali su  o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije.

Ministar Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila 900 miliona evra, i da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Takođe, ministar je izrazio očekivanje da će ukupna robna razmena dve zemlje u ovoj godini biti veća od milijardu evra.

Sagovornici su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obe zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o  izazovima sa kojima se ceo svet suočava, usled situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će povezati našu zemlju sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprineti rastu celog regiona.

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o novom modelu elektronskih faktura koji se primenjuje u našoj zemlji, s obzirom da bi iskustva Republike Srbije u toj oblasti mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obe zemlje. U tom kontekstu, ministar Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Mali je tokom sastanka predstavio i makroekonomske pokazatelje Republike Srbije, ističući da su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, veoma dobri, što se ogleda kroz nivo privrednog rasta, za koji očekujemo da će u drugom kvartalu dostići četiri odsto BDP-a, stopu nezaposlenosti koja je na nivou pre pandemije, javni dug koji je daleko ispod kriterijuma Mastrihta.

Siniša Mali i Aleksandar Damjanović su deo zvaničnih delegacija Republike Srbije i Republike Crne Gore, koje su se sastale u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana