Milojko Spajić mandatar 44.crnogorske Vlade tanjug, a plus portal

Objavljeno: 10.08.2023. 12:21 Izmenjeno: 10.08.2023. 12:49

Milatović odlučio o mandataru Mandatar za sastav nove, 44. Vlade Crne Gore je lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, kojeg su podržale stranke sa 44 poslanika. “Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna […]

Milatović odlučio o mandataru
Mandatar za sastav nove, 44. Vlade Crne Gore je lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, kojeg su podržale stranke sa 44 poslanika.

“Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna vlast. U procesu sprovođenja konsultacija poštovao sam svoje ustavne nadležnosti. Konsultacije predstavljaju dobar primjer unaprjeđnja političke prakse, i uvjeren sam da smo rpevazišli formalistički pristup iz prošlosti. Konsultacije su doprinijele demokratskom sazrijevanju”, kazao je Milatović.

Dodaje da su konsultacije pokazale da postoji opšti konsenzus sa svim političkim subjektima i odnosi se na ubrzanje EU integracija, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanja životnog standarda.

Niko od učesnika konsultacija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kazao je Milatović.

Od svih političkih subjekata tražio sam eksplicitnod ase izjasne da li podržavaju nekog kandidata  za mandatara za sastav 44. vlade, i iskristalisao se gospodin Milojko Sopajić. Njega jsu podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u parlamentu Crne Gore, i to PES, DCG, BS, SNP, AA i DUA koji su nastupali u okviru Albanskog foruma, Forca i HGI.

Određeni broj sibjekata iz koalicije ZBCG iskazao ej spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je formalne konsultacije oko izbora mandatara za formiranje 44. vlade.

Od Spajića i svih aktera koji budu učestvovali u pregovorima o budućoj vladi očekuje, kazao je, odgovornost i ekspeditivnost. „Potrebna nam je stabilna politička vlast. Ako Spajić ne bude mogao da sastavi vladu, on može da vrati mandat. Zakonom je predviđeno da se obavi nova runda konsultacija i da onda dam mandat nekom drugom“, rekao je Milatović. Rekao je da je tokom procesa konsultacija sa svim parlamentarnim strankama konstatovano da postoji konsenzus po pitanju unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Jačanje kredibilnosti NATO članstva nalazi se u vrhu prioriteta, a niko od učesnika razgovora ne dovodi u pitanje članstvo u NATO-u. Na razgovorima je ukazano i na sprovođenje izborne reforme, usvajnje zakona o Skupštini i Vladi, potreba formiranja poreske policije, kompletiranje ambasadorske strukture“, rekao je Milatović. Šef crnogorske države je rekao da su po pitanju strukture i broja ministarstava, stavovi političkih subjekata podeljeni, ali da su se svi složili da je Crnoj Gori potrebna politička i stabilna vlada. „Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija. Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade“, rekao je Milatović. Istakao je da predstojeći proces pregovora o formiranju vlade vidi kao inkluzivan, u kome glas bilo kog građanina neće biti unapred obezvređen. Spajiću je poželeo uspeh u, kako je kazao, nastojanjima da odgovori zadatku i sastavi stručnu i stabilnu vladu. „S posebnom pažnjom ću pratiti pregovore, do finalizacije celokupnog procesa. Živela demokratija i živela Crna Gora“, poručio je Milatović. Rok za formiranje nove Vlade CG je 90 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana