Miletić: Regionalna saradnja protiče u neverovatnoj kampanji protiv Vučića Studio B

Objavljeno: 17.11.2019. 16:02 Izmenjeno: 17.11.2019. 16:02

Važno je razvijati i unapređivati lične odnose sa liderima sveta jer oni pospešuju političku saradnju dveju zemalja, navodi direktor Centra za proučavanje  globalizacije Dejan Miletić, gostujući u Vestima Studija B.

On je istakao odličan nastup Srbije i predsednika Vučića u Parizu i naveo da se primetilo da je razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom protekao u prijateljskoj atmosferi. Govoreći o regionalnoj saradnji, Miletić je istakao da smo tokom protekle nedelje bili svedoci neverovatne kampanje koja se u Hrvatskoj vodila protiv naše zemlje i predsednika Vučića i dodao da ne razume takvo ponašanje jer Srbija ne pretenduje na teritoriju Hrvatske već ulaže napore da se ti odnosi poprave.

Boravak predsednika Vučića u Parizu još uvek je jedna od glavnih tema šire javnosti. Imao je brojne važne sastanke, govorio je o kosovskom problemu, ali i o neophodnosti zaštite kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Tom prilikom predsednik Francuske Emanuel Makron još jednom je potvrdio i ono sto je izgovorio na srpskom jeziku na Kalemegdanu u Beogradu, ali i da se odnosi sa Srbijom učvršćuju i razvjaju, ističe direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić. On dodaje da je značajno kada postoje i lični odnosi na toliko dobrom nivou pored sistemskih i pragmatičnih odnosa koji su ključni za saradnju dveju zemalja.

Pored boravka u Parizu i predstavljanja problema sa kojima se Srbija suočava praktično  celom svetu, predsednik Vučić posvetio se unapređenju regionalne saradnje pa je tako u Ohridu sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom postigao važan dogovor o takozvanom malom Šengenu. Međutim, upotpunjenje regionalne saradnje još uvek nije moguće i sa velikim naporom predsednika Vučića jer se u Hrvatskoj vodi neverovatna kampanja i protiv njega i naše zemlje. Zbog histerije hrvatske javnosti povodom Vučićevog dolaska u Zagreb i predviđenog govora na kongresu Evropske narodne partije, on je odlučio da ne ode da ne bi, kako je naveo, otežao položaj tamošnjih Srba. Miletić ističe da Hrvatska nije daleko odmakla i da ima retrogradni način razmišljanja.

Ako vi ne možete predsednika jedne susedne države da dočekate kako dolikuje, koji vam nije ništa nažao učinio već je mirno i stabilno branio interese Srba u Hrvatskoj, kako onda običan čovek da se oseća sigurno u toj zemlji, upitao je Miletić. Nadam se da će Hrvatska ubuduće raditi u interesu svog naroda, a to znači popravljati odnose sa susedima, zaključuje on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana