“Mesečev kamen” Sjona pred čitaocima Studio B

Objavljeno: 19.05.2017. 09:41 Izmenjeno: 19.05.2017. 09:41

Sa Islanda koji ima manje od pola miliona stanovnika stižu internacionalno uspešni umetnici, medju kojima je pisac Sjon (Sigurjon B Sigurdson) .Novi  roman ovog autora  „Mesečev kamen“, u prevodu na srpski sa islandskog Ane Stanićević objavila je Geopoetika.

 

Njegova trilogija “ Kodeks“ u svom konačnom obliku objavljena je na islandskom 2016 godine.Pesnik, libretista i tekstopisac Sjon je objavio devet pesničkih knjiga, libreta za četiri opere i tekstove za muziku mnogih izdavača.

Za  pesmu „Ples u tami“ koja je bila nominovana 2001 za Oskara, a pevala je Bjork, tekst je pisao Sjon. Autor je za tekst pesme „Okeanija“ koju je Bjork pevala na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Atini 2004.        Roman „Mesečev kamen“ se zbiva 1918. u Rejkjaviku tokom erupicije vulkana Katle koja je prava elementarna katastrofa.

Iako rat nije dotakao Island, ostrvska zemlja je te godine dobila nezavisnost a pogodila ju je edpidemija španske groznice koja je ubila značajan broj stanovnika inače slabo naseljenog ostrva.

Izvršni direktor Geopoetike Jasna Novakov-Sibinović je podsetila da je Sjon bio osnivač jedne vrste nadrealizma i da je glavni lik u ovom romanu „dečak koji nije nikada postojao“, a živeo je u filmovima koji su bili jedina zabava na ostrvu gde su postojala dva bioskopa i svake sedmice su menjala repetoar tri puta.

Sjon, istakla je Novakov Sibinovićeva, poznat po škrtosti na rečima, gradi priču o životu i smrti, realnosti i mašti, a iznad svega istražuje načine na koje fantazija oblikuje stvarnost i snovi i mašta utiču na svakodnevicu.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana