Mere Grada Beograda podstiču povećanje nataliteta

Objavljeno: 07.11.2019. 14:33 Izmenjeno: 07.11.2019. 14:34

„Jedna od najaktuelnijih tema u našem društvu je pitanje porodice i materinstva“, rekao je Nikola Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je, obraćajući se na  sedmom Međunarodnom forumu posvećenom roditeljstvu i majčinstvu, da je ovo jedna od najaktuelnijih tema u našem društvu, kao i da je pitanje porodice i materinstva u fokusu politike Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.

Nikodijević je rekao da postoje mnogi izazovi koji se pojavljuju u 21. veku kada je u pitanju porodica, natalitet, obrazovanje i podizanje dece.

– Svi zajedno smo posvećeni istom cilju, da na što bolji način nađemo odgovore na izazove koji su pred nama. Posebno je važno da se bavimo ovim pitanjima s obzirom na to da se u Srbiji susrećemo sa negativnim prirodnim priraštajem i velikom migracijom radno sposobnog stanovništva. Vlada Srbije je donela sveobuhvatan program mera koji treba da podstakne rađanje dece u Srbiji, ali i spreči odliv mladih ljudi u inostranstvo. Grad Beograd, vezujući se za politiku Vlade Srbije, donosi svoje mere koje su dodatni podsticaj i ti prvi efekti se već mogu videti – rekao je Nikodijević i dodao da se u prvim mesecima ove godine rodilo više beba nego u isto vreme prošle godinem, te da je sve to rezulatat onoga što radi grad zajedno sa vladom.

On je istakao da Grad Beograd pruža finansijsku podršku porodicama sa decom, nezaposlenim porodiljama, deci koja žive na selu, te ženama koje su radile na privremenim poslovima, koje sada prvi put imaju pravo da ostvare novčanu naknadu za rađanje dece.

– Naša uloga je svakako sveobuhvatna, pa osim podsticanja da se deca rađaju, pomažemo i u njihovom odgoju i obrazovanju. Prošle godine smo otvorili 2.500 novih mesta u gradskim vrtićima, ove godine više od 3.000, a Grad Beograd danas sufinansira 78 hiljada dece koja idu u vrtiće. Cilj nam je da sva deca dobiju mesto u vrtiću, bez obzira na socijalni status roditelja i da li je jedan roditelj zaposlen ili nije, a u planu je izgradnja još 17 objekata za predškolske ustanove. Dostigli smo nivo da 71 odsto dece je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, čime se približavamo evropskim standardima.  Pored toga, uložili smo puno i u opremu kako bi vaspitači i učitelji imali adekvatne uslove za rad – rekao je Nikodijević i dodao da je Grad Beograd, shodno cilju podizanja nataliteta, izdvojio dodatnih 30 miliona dinara za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

On je zaključio da će Grad Beograd pratiti i podržati politiku prema kojoj će u narednom periodu biti uloženo 200 miliona evra za povećanje nataliteta, a koju je najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Sedmi Međunardoni forum posvećen roditeljstvu i majčinstvu organizovala je Karić fondacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana