Devenport: 2016.godina prelomna za odnose EU i Srbije Tanjug, Studio B

Objavljeno: 09.05.2016. 09:36 Izmenjeno: 10.05.2016. 10:42

Evropska unija slavi 66-ti rođendan. „Šumanovom deklaracijom“ 1950. godine pokrenut je projekat koji je Evropi doneo mir, stabilnost i prosperitet. Maj se od tada zove i „Mesec Evrope“, a slogan pod kojim se ove godine obeležava u našoj zemlji glasi: „Evropa otvoreno“.

Šef misije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport, naglasio je da je 2016. važna za odnose EU i Srbije, zbog obeležavanja 15 godina razvojne pomoći i bliskog partnerstva u izgradnji evropske budućnosti Srbije.

„Dan i mesec Evrope“ u našoj zemlji biće obeleženi nizom manifestacija, a Devenport ističe da je ova godina prelomna za odnose Evropske unije i Srbije.

 

 

Mekalister: EU bez Srbije neće biti kompletna

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister poručio je danas, na Dan Evrope, da EU bez Srbije i drugih država Zapadnog Balkana neće biti kompletna.

U izjavi za „Danas“, Mekalister je podsetio da Dan Evrope označava podsetnik na 9. maj 1950. godine kada je Robert Šuman, jedan od osnivača EU, sačinio svoju „Šumanovu deklaraciju“, skicirajući viziju o ujedinjenju zasebnih evropskih zemalja u jedinstvenu zajednicu.

On je istakao da je Šuman „razumeo da će taj proces biti postepen“ jer je naveo da „Evropa neće biti sačinjena u celosti odmah, ili prema jednom planu, ona će biti izgrađivana putem konkretnih dostignuća kojima se najpre kreira de facto solidarnost“.

„Stoga, Robert Šuman je već pre 66 godina znao da je evrpska integracija proces koji zahteva vreme. Proširenje Evropske unije jeste integralni deo ovog procesa. Uveren sam da evropska slagalica neće biti kompletna pre nego što Srbija i druge države Zapadnog Bal;kana ne postanu članice EU“, zaključio je Mekalister.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana