Danas tranzit Merkura ispred Sunca Tanjug

Objavljeno: 09.05.2016. 09:28 Izmenjeno: 09.05.2016. 09:28

Danas u popodnevnim časovima planeta Merkur će biti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

 

Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19:53, „silazak“ Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57.

Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.

Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa.

Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.

Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti SevernogAtlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika.

Ako bude lepo vreme, Beograđani će moći da posmatraju prolaz Merkura sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana