Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama studio b

Objavljeno: 25.11.2022. 10:36 Izmenjeno: 25.11.2022. 11:32

Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike.

 

Tiče se svih nas

U celom svetu na današnji dan, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj učestvuje više od 100 država sveta i preko 1.700 organizacija.

Kampanju u Srbiji sprovodi Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) ambasade SAD u Srbiji, uz podršku velikog broja organizacija koje se bave ovom temom, a aktivnosti se završavaju 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Ovogodišnja kampanja usmerena je na celokupno društvo i na podsećanje da svi moramo da imamo društvenu i moralnu obavezu da prijavimo saznanje ili sumnju na nasilje i da smo kao društvo spremni da pružimo podršku.

Nasilje nad ženama je rezultat rodnih stereotipa, rodne neravnopravnosti i kulturoloških normi. Problem nasilja nad ženama ostavlja ozbiljne posledice na društvo u globalu, ne samo na zdravlje i dobrobit same preživele. Svaki novi slučaj, otvara pitanje odgovornosti svih nas i spremnosti društva da prepozna, reaguje i stvori okruženje koje će pružiti podršku, empatiju i sigurnost. Poražavajući je i podatak istraživanja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da svaka treća žena u Srbiji veruje da je porodično nasilje nad ženom privatna stvar.

– Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), ambasade SAD u Srbiji, u saradnji sa predstavnicima institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija, započeo je godišnju kampanju u Srbiji sa ciljem da informiše građane o važnosti prijavljivanja nasilja. Tim povodom urađen je dokumentarac „Ne tiče me se, tiče se svih nas“, u kojem se obraćaju stručnjaci iz oblasti prevencije porodičnog nasilja, zaštite žrtava i zvaničnici institucija koje su zadužene da štite sve građane od bilo koje vrste nasilja, a posebno rodno zasnovanog nasilja. U filmu se mogu videti scene iz društvenog eksperimenta koji je sproveden kako bismo zabeležili reakcije građana na nasilje nad ženama. I zato, nasilje ne može biti privatna stvar jer predstavlja jedno zlo u društvu koje utiče na sve nas. To je i cilj našeg filma, da već jednom stavimo zarez u rečenicu “ne tiče me se” kako bismo svi stali u zaštitu naših sugrađanki i rekli “ne, tiče me se…tiče se svih nas”, jer smo svi deo zajednice i jednako dužni da svakog pojedinca štitimo od nasilja i jednako obavezni da ne ćutimo – ističe Ivona Šišmanović,  iz kancelarije INL, ambasade SAD.

Nasilje u porodici, partnerskog i ne-partnersko nasilje je ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice. Samo tokom snimanja dokumentarca desila su se tri femicida, a tokom ove godine bilo je ukupno 25 femicida.

– Pre 20 godina izmenama krivičnog zakona porodično nasilje je postalo krivično delo.  Vidljiv je napredak u sistemu zaštite od nasilja,  ali mi i dalje svake godine imamo veliki broj ubijenih žena. Tačno je da su zakoni važni i neophodni, ipak mnogo je važnije da kao društvo razumemo zašto na nasilje moramo reagovati, prijaviti ga i dati podršku žrtvama.  Zabrinjavajuća je činjenica  to što je za mnoge žene njihov dom postao najnesigurnije  mesto za život,  a posebno opasan trenutak za ženu je kada se odluči da napusti nasilnika. Mnogo žena iz različitih društvenih grupa trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom  riziku i one se izuzetno retko usuđuju da prijave nasilje. Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike. U današnjem svetu, kada nasilje poprima različite forme i kada je sve prisutnije u digitalnoj sferi, gde postaje “nova normalnost”, ne smemo zaboraviti da je to kršenje ljudskih prava koji se ne sme tolerisati i pravdati, da je sramota biti nasilnik kao što je sramota to nasilje ne prijaviti – napominje Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Svaka 10.zena u Srbiji žrtva silovanja ili pokušaja silovanja

Svet nazaduje u pogledu ženskih prava, a u proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova njihove porodice, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorka Agencije UN Woman u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je nasilje nad ženama i devojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

„Najnoviji podaci UN-a, pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice“, rekla je Rikanović.

Ona je navela da se Srbija danas priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru.

„Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji“, rekla je Rikanović.

Inače, u okviru kampanje danas se u parku Kalemegdan, kod fontane Ribar, organizuje otvaranje izložbe.

Imerzivna izložbe Bezbedna svuda, koja će intervencijom u prostoru transformisati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruisanom delu parka demonstrirati bezbednost za žene i devojke, biće otvorena narednih 16 dana, a završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava.

Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković ukazala je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je u Srbiji ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih 10 godina čak 340.

„To upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu“, istakla je Gojković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Poručila je da nasilje nad ženama nije samo privatni i porodični problem te da društvo mora još više da radi na promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima.

Gojković je istakla da je svaki život pođednako važan i da je neophodno da društvo veruje žrtvama, da ih osnaži i ohrabri da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da ga prijave, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Želim da pošaljem poruku svim ženama koje su pretrpele ili još uvek trpe nasilje, da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja i pruže neophodnu zaštitu i podršku“, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama u nameri da se radi sistemski i udruženo kako bi se što brže i efikasnije došlo do održivih rešenja.

U 2021. godini usvojen je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, podsetila je Gojković.

Dodaje da je prethodno, 2017. godine, počeo sa primenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Ističe da je pored dobrog zakonodavnog okvira, važno da se tom problemu, koji pogađa čitavo društvo, pristupi sistemski kroz multisektorsku saradnju.

Plan je da se, kako navodi, u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost radi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa međunarodnim i organizacijama civilnog društva.

Gojković kaže da će se Srbija i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

Svaka treća žena – porodično nasilje privatna stvar

Svaka treća žena u Srbiji veruje da je porodično nasilje nad ženom privatna stvar, pokazuje istraživanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

U saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i američke ambasade povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, podseća se da svi moramo da imamo društvenu i moralnu obavezu da prijavimo saznanje ili sumnju na nasilje i da smo kao društvo spremni da pružimo podršku.

Nasilje nad ženama je rezultat rodnih stereotipa, rodne neravnopravnosti i kulturoloških normi, kaže se u saopštenju i dodaje da problem nasilja nad ženama ostavlja ozbiljne posledice na društvo u globalu, ne samo na zdravlje i dobrobit same preživele.

Svaki novi slučaj, otvara pitanje odgovornosti svih nas i spremnosti društva da prepozna, reaguje i stvori okruženje koje će pružiti podršku, empatiju i sigurnost.

Nasilje u porodici, partnerskog i ne-partnersko je ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice.

Zabrinjavajuća je činjenica to što je za mnoge žene njihov dom postao najnesigurnije mesto za život, a posebno opasan trenutak za ženu je kada se odluči da napusti nasilnika.

Mnogo žena iz različitih društvenih grupa trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom riziku i one se izuzetno retko usuđuju da prijave nasilje.

Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike, ukazuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana