Mali:Prvo radno iskustvo steklo 17 000 mladih tanjug

Objavljeno: 26.08.2022. 14:24 Izmenjeno: 26.08.2022. 14:24

Prijave preduzeća za program “Moja prva plata” traju do 22. septembra. Mladi se zatim prijavljuju tokom oktobra. Do kraja novembra završiće se izbor kandidata.

foto tanjug

 

Povodom početka trećeg ciklusa programa “Moja prva plata” ministar finansija Siniša Mali obišao je kompaniju Enerdži net u Novom Sadu i tom prilikom rekao da je za prve dve godine sprovođenja ovog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne svoje prvo radno iskustvo.

„Učestvovalo je više od 10 000 kompanija. Ono što je najvažnije jeste da 90 odsto mladih želi da program preporuči prijateljima. Ovo je odlična šansa da snove ostvare u svojoj zemlji“, rekao je Mali i dodao da su u trećoj godini sprovođenja programa uvedene novine tako da će iznos naknade od ove godine biti 30.000 dinara za visoko obrazovane, a za one sa srednjom stručnom spremom 25.000.

Prema njegovim rečima, biće data i šansa studentima završnih godina.

Kompanija Enerdži net već dve godine učestvuje u programu „Moja prva plata” zahvaljujući kojem je 85 odsto polaznika nakon devetomesečnog mentorstva i plaćenog rada, dobilo stalno zaposlenje u kompaniji.

Goran Jeftić direktor kompanije kaže da ovde radi 200 zaposlenih od čega 80 inženjera.

„Ulažemo u znanje kroz svoje zaposlene i oni su eksperti u svom poslu. Imamo i svoju akademiju. Program MPP nam je mnogo pomogao. Otvaramo ovaj konkurs u trećem ciklusu i nadamo se da će mladi to i ovoga puta iskoristiti“, istakao je Jeftić.

Elena Herbut, master inženjer mašinstva ima 25 godina a studije je završila na Fakultetu tehničkih nauka. U program Moja prva plata uključila se pre devet meseci.

„Zahvaljujući programu zaposlila sam se u kompaniji Enerdži net koja je ugledna i gde može da se nauči posao i da se stekne pravo iskustvo. Radila sam uz mentora, naučila sam da znanje primenim u praksi. Ovo mi je vredno iskustvo, jer sam karijeru počela na pravi način. Planiram da ostanem ovde“, rekla je Jelena.

Zamenik gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić kaže da je Novi Sad grad mladih ljudi i univerzitetski centar, sedište mnogobrojnih kompanija. Značajno je da ovaj projekat Vlade Srbije zaživeo baš u ovom gradu.

„Pozivam sve kompanije da se uključe u program. Tako će doprineti da svi dobiju svoju prvu šansu. Grad je u poslednjih deset godina uložio milijardu i 450 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja“, rekao je Ðurić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana