Mali: Gasni interkonektor-energetska sigurnost Tanjug

Objavljeno: 20.05.2021. 13:00 Izmenjeno: 21.05.2021. 11:08

Potpisan ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije potpisala važan finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, a reč je o kreditnoj liniji od 25 miliona evra.

Na konferenciji za medije, Mali je istakao da je taj projekat izuzetno važan za građane Srbije, kao i da je jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

“Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa”, rekao je Mali.

Istakao je da je ukupna vrednost projekat 85,5 miliona evra, da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta.

Mali je naveo da će dužina cevi na teritoriji Srbije iznositi 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Izrazio je nadu da će parlament ubrzo ratifkovati taj ugovor i da će se krenuti u realizaciju projekta.

Ministar je kazao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat – diverzifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu.

Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana “Srbija2025”, da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana