Lončar: Preventivno pregledano oko 100.000 gradjana, rana faza bolesti otkrivena kod 2.000 Beta

Objavljeno: 29.01.2018. 21:39 Izmenjeno: 30.01.2018. 17:14

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je tokom pet akcija besplatnih preventivnih pregleda u kliničkim centrima u Srbiji, pregledano nešto manje od 100.000 gradjana pri čemu je rana, izlečiva faza oboljenja otkrivena kod više od 2.000 gradjana.

foto printskrin Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je tokom pet akcija besplatnih preventivnih pregleda u kliničkim centrima u Srbiji, pregledano nešto manje od 100.000 gradjana pri čemu je rana, izlečiva faza oboljenja otkrivena kod više od 2.000 gradjana.

Komentarišući napredak srpskog zdravstva na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2017. godinu, ministar je za Radio-televiziju Srbije kazao da je to uspeh svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije.

„Još 2014. godine, tadašnji premijer a današnji predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je njegova misija da se stanje u zdravstvu popravi. Gradjani nisu i neće biti aposolutno zadovoljni ali primećuju da se stvari menjaju na bolje. Oni će uvek očekivati bolje a mi moramo još više da radimo kako bi gradjani bili zadovoljniji“, rekao je Lončar.

Navodeći da je napredak ostvaren popravljanjem stanja u više oblasti zdravstva, ministar je kazao je to posebno važno zbog mladih lekara koji treba da ostanu u Srbiji.

„Napredak se pre svega odnosi na transplantaciju, gde su nam ljudi ranije umirali čekajući presadjivanje, a za mesec, dva ispunićemo i svetski standard jer ćemo imati po jedan akcelerator na 250.000 stanovnika. Sve je to izuzetno skupo, država izdvaja ogroman novac a za gradjane nema nikakvog dodatnog osiguranja“, naveo je Lončar.

Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI) objavio je ranije danas listu zdravstvenih sistema za 2017. godinu na kojoj se zdravstvo Srbije nalazi na 20. mestu medju 34 države Evrope koje su ocenjivane.

Srbija sa 673 ostvarena boda deli 20. mesto sa Italijom, a iza nje se nalazi 11 zemalja članica EU.

Medju najzapaženijim rezultatima zdravstva u Srbiji u 2017. istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvodjenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacija organa.

Zdravstvo Srbije je u protekle četiri godine poboljšalo poziciju na listi EHCI za 14 pozicija.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

O malim boginjama: Nema drugog leka osim vakcinacije

Ministar Lončar izjavio je večeras da nema drugog leka za male boginje osim vakcinacije.

Komentarišući epidemiju malih boginja u Srbiji, ministar je na Radio-televiziji Srbije kazao da se trenutno vodi velika borba s tom bolešću zbog smanjenog obuhvata imunizacije i vakcinacije.

„Mislim da gradjani shvataju u kakvoj su zabludi bili slušajući neke koji su protiv vakcinacije a koji nemaju veze sa medicinom pa smo došli do toga da imamo preminule od malih boginja. Država će učiniti sve što može, ali moramo da se vakcinišemo da bi izašli iz ovoga“, kazao je Lončar.

On je dodao i da je Svetska zdravstvena organizacija uputila preporuku da se i zdravstveni radnici vakcinišu protiv malih boginja.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je ranije da je u Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano 1.327 slučajeva malih boginja pri čemu je većina od 94 odsto obolelih nevakcinisana, ili nepotpuno vakcinisana, ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Najstarija obolela osoba ima 60 godina, a najmladja jedan i po mesec.

U Srbiji su do sada, od komplikacija izazvanih malim boginjama, umrle tri osobe.

Prva osoba koja je u poslednjih 20 godina registrovana kao umrla od posledica morbila je muškarac (30) iz Beograda. Umrli su i jedno dvogodišnje dete iz Aleksinca i jedna porodilja (21) iz Niša.

Epidemija je prvi put prijavljena u oktobru 2017. godine, a za sada najviše obolelih ima u Beogradu (467), na području za koje je nadležan zdravstveni centar Kosovska Mitrovica (290), u Nišu (240) i Kraljevu (120).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana