Mediji BiH: Na sastanku dogovorena gradnja puta SA-BG Tanjug

Objavljeno: 29.01.2018. 21:49 Izmenjeno: 29.01.2018. 21:49

Bosanski portali prenose večeras da je na sastanku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem dogovorena gradnja obe ponuđene trase u kombinaciji autoput-brzi put na relaciji Sarajevo-Beograd.

 

Kako navodi Klix.ba, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brzog puta Sarajevo-Beograd, o čemu ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama.

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal, koji tvrdi da su u BiH izdvojene dve trase, od kojih je prva ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava Federacija BiH, ali i deo stranaka iz Republike Srpske.

Drugu trasu – onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput, podržava vlast u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu.

Na istanbulskom sastanku je, pišu bosanski mediji, prihvaćen predlog da se grade obe te trase – i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug.

Mediji naglašavaju da će taj projekat u potpunosti finansirati Turska, čije će firme graditi brz put, ali će angažovati domaću radnu snagu.

Pri tom će se, kako objašnjavaju, koristiti takozvani BOT model, po principu izgradi-poseduj-koristi-predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje puta, jedan određeni period naplaćivati korišćenje, kao oblik koncesije, i zatim to predati BiH i Srbiji.

Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj predlog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana