Ljajić o narednim potezima BG zbog pražnjenja zaliha na KiM

Objavljeno: 26.06.2019. 09:49 Izmenjeno: 26.06.2019. 12:40

Povodom nedostatka namirnica na severu KiM ministar Ljajić najavio da će Beograd insistirati na ukidanju taksi na međunarodnom planu i raditi na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje. 

„Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa“, rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za RTS povodom smanjivanja zaliha hrane zbog pojačane kontrole kosovske policije, sedam meseci nakon uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu.

On je dodao da će vlasti iz Beograda nastojati da stanovništvo snabdu bar osnovnim životnim namirnicama.

Povodom tvrdnji Prištine da je ovo planirana strategija Beograda i da oni navodno strahuju da su u kamionima iz centralne Srbije droga i oružje, Ljajić je rekao da kontrole treba da se vrše, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

On je istakao da su trgovci jutros prijavili najveći deficit mleka, ali da nema ni voća i povrća, osim u supermarketima.

„Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći deo trgovaca kaže da će do kraja nedelje imati neke zalihe, a posle ne znamo“, rekao je Ljajić.

On je ocenio da su kod uvođenja takse svi gubitnici, ističući da, iako je najviše izgubila srpska privreda, gube i građani na KiM.

„Cene su od novembra do marta povećane za 5,3 odsto, Kosovo je povećalo uvoz, uprkos najavama da će domaći proizvođači povećati proizvodnju, to se nije desilo. Za 6,4 odsto je povećan uvoz“, naveo je Ljajić i dodao da su dobitnici verovatno samo šverceri i države u okruženju koje su povećale izvoz.

Ljajić smatra da je jedini politički dobitnik od uvođenja taksi premijer privremenih prištinskih insitucija Ramuš Haradinaj.

„Njegov rejting raste. Neće ukinuti takse jer se plaši gubitka poena“, smatra Ljajić.

Na konstataciju da već sedam meseci ceo svet ne uspeva da ubedi Prištinu da ukine taksu, Ljajić kaže da mu to nije neverovatno.

„Ovaj svet nije isti kao svet pre 10 godina kada smo mi imali problem sa Hagom“, rekao je Ljajić, dodajući da je KiM produkt Zapada i da aktuelna politička garnitura u SAD i EU ne želi da ugrozi postojeću politiku.

Međutim, smatra on, postoji i nedostatak želje, moći, autoriteta i ideje šta ce biti s KiM.

Ljajić smatra i da će se teško doći do rešenja bez SAD, ali ocenjuje da se format dijaloga neće menjati, bez obzira na namere Prištine.

Podsetivši da će od 1. januara 2020. godine u EU doći nova administracija, kao i da je počela kampanja za izbore u SAD, Ljajić je rekao da bi oni bili srećni da se reši problem Beograda i Prištine, ali da neće „gacati u blatu“ da bi se to dogodilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana