Lajen: Uskoro plan za prekid zavisnosti od ruskog gasa Tanjug

Objavljeno: 11.03.2022. 16:58 Izmenjeno: 11.03.2022. 18:55

Ursula fon der Lajen je na karju samita EU lidera u Versaju najvila da će u cilju postizanja energetske nezavosnosti Komisija do sredine maja predsataviti opcije za optimalizovanje tržista električne energije kako bi što bolje podržala zelena tranzicija u Evropi.

(Emmanuel Dunand, Pool via AP)

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je dužnost EU da svojim građanima obezbedi izvor energije koji će biti pouzdan i imati prihvatljivu cenu.

U tom cilju ona najavljuje ”sednjoročni plan” da se do 2027. godine prekine zavisnost od ruskih energenata, a da se u kratkom roku ograniči skok cena električne energije u EU.

”U srednjem roku to znači oslobađanje od zavosnosti od ruskog gasa korz diverzifikaciju izvora, ulaganjem u obnovljive izvore. Od sredine maja izaćićemo sa predlogom da postepeno ukinemo našu zavisnost od ruskog gasa, nafte i uglja do 2027. godine što će biti podrzaano neophodnim evropskim sredstvima”, kaže Lajen.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u svetlu sve viših cena enregenata predložila opciju reguacije cena u vanrednim okolnostima i ponudila drzavama članicama opcije za hitnu državnu pomoć kompanijam koje su pogođene skokom cena energije.

Kada je u pitanju sledeća zima, Lajen naglasava da je plan da se skladišta gasa u EU napune svakog 1.oktobra do bar 90 procenata kapciteta.

Lideri EU 27 potpisali u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnost od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja.

Postupni prekid zavisnosti od ruskih energenata

Lideri EU potpisali su  u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja i to kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržista vodonika za Evropu.

„Versajskom deklaracijom“ poziva se na ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, unapređenje interkonekcije evropskih gasnih i električnih mreža, jačanje planiranja snabdevanja u vanrednim situacijama kao i poboljšanje energetske efikasnosti.

Zemlje članice EU su se obavezale da će nastaviti da rade na obezbeđivanju dovoljnih nivoa skladištenog gasa i uspostavljanje koordinisanih operacija punjenja, na optimizaciji funkcionisanja tržišta električne energije, usmeravanju investicja u energetske sisteme i poboljšanju energetske povezanosti sa neposrednim susedima.

Lideri EU su pozvali Evropsku komisiju da do kraja marta iznese plan za osiguranje sigurnosti snabdevanja i pristupačnih cena energije tokom sledeće zimske sezone.

Bajden: SAD ukidaju Rusiji trgovinske povlastice

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, ukinuće trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopštio je predsednik SAD DŽozef Bajden.

„Dok Putin nastavlja nemilosrdni napad, SAD i saveznici, partneri nastavljaju da rade na ekonomskom pritisku na Putina i daljoj izolaciji Rusije na globalnoj sceni. Kasnije u toku dana, zajedno sa NATO saveznicima, G7, kao i EU, izdaćemo zajedničko saopštenje u kojem ćemo objaviti nekoliko novih koraka kojim ćemo pritisnuti Putina i smatrati ga još više odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu“, kazao je Bajden.

Ova odluka otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe.

U Sjedinjenim Američkim Državama, za ukidanje statusa „trajnih normalnih trgovinskih odnosa“ (PNTR) Rusiji, potrebna je saglasnost Kongresa, ali poslanici u oba doma i sa obe strane političkog koridora već su signalizirali podršku, rekla su ranije dva američka zvaničnika za Rojters.

Bajden dodaje da to znači da će SAD zabraniti uvoz alkohola, morske hrane, kao što su vodka i kavijar iz Rusije, i dijamanata.

On je, takođe, rekao će Amerika slati novac, hranu i pomoć Ukrajini, kao i da će otvoriti vrata za ukrajinske izbeglice.

„Razgovarao sam sa predsednikom Ukrajine, Zelenskim. Narod SAD čvrsto stoji uz narod Ukrajine. Kao što sam ranije rekao, nećemo ratovati sa Rusijom, jer bi rat NATO i Rusije bio treći svetski rat“, kazao je Bajden.

G7: Podržavamo ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji

Zemlje članice G7 saopštile su da će preduzeti korake kako bi Rusiji ukinule trgovinske povlastice, čime bi se Moskvi ukinuli benefiti zbog članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

„Pozdravljamo aktuelnu pripremu saopštenja o širokoj koaliciji članica STO, uključujući i G7, usmerenoj ka ukidanju povlastica Rusiji“, navele su zemlje G7 u saopštenju koje je objavila Bela kuća, preneo je Rojters.

Nešto ranije, predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da će SAD takođe ukinuti povlastice Rusiji, a to se, između ostalog, odnosi na robu poput vodke, morskih plodova i dijamanata.

EU lideri pozvali na jačanje odbrambenih sposobnosti Unije

Lideri EU 27 pozvali su na sastanku u Versaju na veća ulaganja u odbrambene sposobnosti i nove tehnologije.

Naglasili su da će paralelno sa jačanjem sopstvene odbrane pomagati i partnerske zemlje, uključujući i finasiranja kroz Evropski instrument za mir iz koga je već izdvijeno pola milijarde evra za nabavku naoružanja za Ukrajinu.

”Versajskom deklaracijom” lideri su potvrdili dogovor o značajnom povećanju rashoda za odbranu, jačanju odbrambene industrije, podsticanju zajedničkih ulaganja država članica u zajedničke projekte i nabavku odbrambenih kapaciteta, ulaganju u sajber bezbednost i svemirske projekte, podsticanju istraživanja i inovacija kako u civilnom, tako i u odbrambenom i svemirskom sektoru.

Lideri EU su kroz Deklaraciju pozvali na bolju pripremljenost Unije za izazove kao što su hibridni i sajber napadi i dezinformacione kampanje.

Zemlje calnice dogovorile su i jačanje bezbednosne i odbrambene dimenzije svemirskih industrija i aktivnosti i ubrzavanje napora za unapređenje vojne mobilnosti širom EU.

Makron i Šolc razgovaraju sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio posle sastnka lidera EU u Parizu, da će zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom ”za nekoliko sati” razgovarati sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

Nemački kancelar je potvrdio ove planove nagalsivši da je asplutno važno da se ”nit razgovora ne prekine”.

Istovremneo, i Makron i Šolc su iz Pariza sa samita EU lidera poručili da će EU, ukoliko Moskva ne obustavi svoju ofanzivu, nastaviti da i vojno pomaže Ukrajinu i pojačava sankcije protiv Rusije.

G7 najvljuju nove sankcije portiv Rusije

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja najavili su jačanje postojećih i uvođenje novih sankcija protiv Rusije i pozvali svet da se ujedni u poruci predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče vojne snage.

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japan, Velike Britanije i SAD u zajedničkom saopštenju kažu da preduzimaju mere koje će uskratiti Rusiji status najpovoljnije nacije u okvirima Svetske trgovinske organizacije čime će se ukinuti povlašćeni tretmani ruskih kompanija na svetskim tržistima.

”Zajednički radimo i na tome da sprečimo Rusiju da dobije finansiranje od vodećih multilateralnih finansijskih institucija, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj”, navodi se u sopštenju G7.

Lideri G7 kažu da će nastaviti kampanju pritiska protiv ruskih elita, zastupnika i oligarha bliskih predsedniku Putinu i drugih ”arhitekata rata”, njihovih porodica i pomagača.

Pohvaljuje se rad na identifikaciji i zamrzavanju pokretne i nepokretne imovine koja pripada sankcionisanim pojedincima i entitetima i navodi rešenost da se takva kamanja nasatvi.

Lideri sedam ekonomski najrazvijenih zemlja se obavezuju da će raditi na ”održavanu efikasnosti” restriktivnih mera i zatvaranju eventulanih ”rupa” za njihovo izbegavanje ili zaobilaženje.

”Rešeni smo da se borimo protiv pokušaja ruskog režima da širi dezinformacije. Afirmišemo i podržavamo pravo ruskog naroda na slobodne i nepristrasne informacije”, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 kažu da su spremne da uvedu dalja ograničenja na izvoz i uvoz kljucnih dobara i tehnologija Ruskoj Federaciji, što za cilj , kako navode, ima uskraćivanje prihoda Rusiji da finasira vojnu mašineriju i rat.

”Napominjemo da se međunarodne kompanije već povlače sa ruskog tržišta. Potrudićemo se da elite, zastupnici i oligarsi koji podržavaju rat predsednika Putina budu lišeni pristupa luksuznoj robi i imovini.”, poručuju iz G7.

U zaključku zajedničkog saopštenja, lideri G7 nagalšavaju da ruski subjekti koji direktno ili indirektno podržavaju rat ne bi trebalo da imaju pristup novim dužničkim i vlasničkim ulaganjima i drugim oblicima međunarodnog kapitala uz poruku da će raditi zajedno na tome da se odatno ograničiti sposobnost Rusije da prikuplja novac na međunarodnom nivou.

Lideri EU: Da budemo otvoreni, ali da ne zavisimo ni od koga

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se da smanje zavisnost od svetskih snabdevača hrane, mikročipova, sirsovih materijala i digitalne tehnologije, pošto je „ruska invazija na Ukrajinu dala novi argument Uniji da treba da bude još samostalnija“.

EU je razmatrala kako da bude nezavisnija u određenim oblastima otkako je pandemija kovida izazvala pometnju u globalnom lancu nabavke određene robe kao što su lekovi ili mikročipovi.

Zvaničnici EU su poručili da se Evropa sada bori da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovih materijala, i da nađe alternativu za nabavku pšenice, preneo je Rojters.

„U kontekstu ove krize, vidimo kako su naša hrana, energija, odbrana zapravo pitanje suvereniteta. Želimo da budemo otvoreni prema svetu, ali da ne zavisimo ni od koga“, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Komisija izaći do sredine maja s planom kako da EU ne bude zavisna od ruskog gasa, nafte i uglja u narednih pet godina.

Fon der Lajen: EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji

Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako prenosi Rojters, nove mere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

„Mi ćemo sutra preduzeti četvrti paket mere kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpili resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata“, navela je fon der Lajen.

Prvi korak EU biće da zabrani uvoz gvožđa i robe iz sektora čelika.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da će biti suspendovano pravo Rusije na članstvo u vodećim multilateralnim institucijama, kao što je Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

„Rusija ne može grubo da krši međunarodno pravo i istovremeno očekuje da će imati koristi od privilegija od članstva u međunarodnom ekonomskom poretku“, navela je fon der Lajen.

Ona je dodala da će EU zabraniti i nove investicije u ruski energetski sektor.

„Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge za istraživanje i proizvodnju energije – i to će imati veliki uticaj na Putina“, rekla je predsednica EK.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana