Kurc:Odustati od pokušaja uvođenja sistema kvota za migrante Tanjug

Objavljeno: 24.12.2017. 11:41 Izmenjeno: 25.12.2017. 13:13

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na okončanje „neuspelih pokušaja“ uspostavljanja sistema kvota za preraspodelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbeglicama pomogne u njihovim zemljama porekla.

U vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, Kurc je oštro kritikovao odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Nemačke za više od milion migranata u 2015. godini, podseća Rojters.

„Prisiljavnje država da prihvate izbeglice neće Evropu povesti napred. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Nemačku, Austriju ili Švedsku“, rekao je Kurc za nemački „Bild am Zontag“.

Umesto insistiranja na, kako je kazao, neuspeloj politici, Kurc poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porekla ili susednim državama.

„Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u bezbednim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebalo to da podrži, pa čak i organizuje, i vojno pomogne“, rekao je Kurc.

Rojters napominje da iz ovog dela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći Kurc tačno misli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana