Koncert povodom sto godina rođenja Vasilija Mokranjca 9. decembra u Beogradu tanjug

Objavljeno: 04.12.2023. 11:33 Izmenjeno: 04.12.2023. 11:41

Koncert „Klavirska muzika Vasilija Mokranjca“, na kome nastupa pijanista Ratimir Martinović, biće održan 9. decembra (20:00) u sali Beogradske filharmonije, najavili su  organizatori. „Stota godišnjica rođenja jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka, akademika Vasilija Mokranjca (1923–1984), prilika je da se podsetimo njegovog impresivnog stvaralaštva za solo klavir“, ističe se u saopštenju. Profesor Akademije umetnosti […]

Koncert „Klavirska muzika Vasilija Mokranjca“, na kome nastupa pijanista Ratimir Martinović, biće održan 9. decembra (20:00) u sali Beogradske filharmonije, najavili su  organizatori. „Stota godišnjica rođenja jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka, akademika Vasilija Mokranjca (1923–1984), prilika je da se podsetimo njegovog impresivnog stvaralaštva za solo klavir“, ističe se u saopštenju. Profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Martinović gaji poseban afinitet prema klavirskom opusu Vasilija Mokranjca, koji je sa velikim uspehom izvodio na koncertima u zemlji i inostranstvu i snimio u celosti, podsećaju organizatori. Kompozitorski opus Vasilija Mokranjca obuhvata pet simfonija i druga dela za simfonijski orkestar, koncertantnu, kamernu i solističku muziku, kao i radio-drame i veliki broj partitura pozorišne i filmske muzike. U prvoj stvaralačkoj fazi Mokranjca nastaju kompozicije za solo klavir Tema sa varijacijama (1947), Etide (1951–1952), Dve sonatine (1953–1954), Fragmenti (1956) i Šest igara (1950–1957). U drugoj fazi (1958–1972) težište kompozitorskog rada je na simfonijskoj muzici, da bi se vratio solo klaviru u trećoj (1972–1984), kada nastaju njegova značajna ostvarenja – ciklusi Intime (1973), Odjeci (1973), Pet preludijuma (1975) i poslednje dovršeno delo, Preludijum (1984). Koncert partnerski realizuju Muzikološki institut Srspek akademije nauka i umetnosti, Centar beogradskih festivala (CEBEF) i Fondacija „Vasilije Mokranjac“, uz podršku Grada Beograda i SOKOJ-a.

Na YouTube kanalu Slušate Kolarac počelo je emitovanje novog formata Kolarac ArtBeat10. Novim konceptom Kolarac će svojim gledaocima na nešto drugačiji način predstaviti umetnike iz zemlje i sveta.
Uz pomoć reči i muzike, publika će imati priliku da se upozna sa portretima umetnika koji gostuju na Kolarcu i razotkrije magiju stvaranja muzike i odnosa koji grade sa svojim instrumentom.
Prvim ArtBeat-om Kolarac predstavlja portret istaknutog britanskog pijaniste i kompozitora ambijentalne muzike Rodžera Inoa, koji je početkom novembra nastupio u okviru ciklusa Artist Lounge. Svetskoj publici Rodžer je, zajedno sa svojim bratom Brajanom, poznat kao pionir ambijentalne muzike sa kojim je 2020. godine debitovao za izdavačku kuću Deutsche Grammophon.

Pored novog video formata, na zvaničnom YouTubekanalu Kolarčeve zadužbine dostupne su i epizode Kolarac podkasta u kojima su između ostalih gostovali Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Roman Simović, Vasil Hadžimanov i drugi.

Link ka epizodi podkasta: https://www.youtube.com/watch?v=0JmLoe7FD0Y&t=122s

Ukoliko želite razgovor sa članovima našeg Produkcionog tima, u kojem su naši mladi saradnici, samo mi se javite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana