Kon: Epidemiološka situacija povoljna Studio B

Objavljeno: 25.05.2020. 08:56 Izmenjeno: 25.05.2020. 15:15

Epidemiološka situacija u ovom trenutku je povoljna, ali lokalna žarišta  upozoravaju da je virus i dalje prisutan, kaže za Studio B epidemiolog Predrag Kon.

Epidemija korona virusa u Srbiji polako se stišava, ali virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji, kaže za Studio B epidemiolog Predrag Kon. On navodi da će sve češće biti situacija da nemamo umrlih, ali i ukazuje na pojavu lokalnih žarišta, pre svega u kolektivima što, kako ocenjuje, može da utiče na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

Epidemiološka situacija u ovom trenutku je povoljna, ali lokalna žarišta  upozoravaju da je virus i dalje prisutan. Posle skoro dva meseca od početka epidemije, u Srbiji došla su dva dana bez ijednog registrovanog smrtnog ishoda od korona virusa, dok se broj pozitivnih na kovid 19 kreće između jedan i dva odsto.

Dvanaesta nedelja praktično je poslednja nedelja aktivnog delovanja virusa, objašnjava Predrag Kon koji ne odbacuje mogućnost ponovnog vraćanja virusa na jesen.

Umesto obaveznog negativnog PCR testa i samoizolacije prilikom ulaska u našu zemlju obavezan je zdravstveni nadzor.

Uvođenje zdravstvenog nadzora predstavlja ogroman teret pre svega za epidemiološku službu koja će voditi računa o ulasku putnika. Ukoliko se pojave tegobe kod ljudi koji dođu u Srbiju, oni imaju obavezu da se jave na testiranje, naglašava Predrag Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana