Ponovo počinju operacije na Banjici i KC Niš Tanjug

Objavljeno: 25.05.2020. 09:08 Izmenjeno: 25.05.2020. 19:57

Sa smanjenjem broja novoobolelih od korona virusa, zatvaraju se i kovid bolnice u Srbiji, a danas se u sistem vraćaju dve velike bolnice – Klinički centar u Nišu i Institut za ortopediju na Banjici u Beogradu.

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ Zoran Baščarević kazao je da se Banjica vraća ortopediji i traumatologiji posle, kako je naveo, šest punih nedelja u kojima nisu radili ortopediju.

„Operacije pacijenata sa liste čekanja, za veštačke zglobove, nismo radili puna tri meseca. U zaostatku smo sa listama čekanja samo za veštačke zglobove za 500 pacijenata“, rekao je Baščarević za RTS i dodao da nakon perioda dezinfekcije i čišćenja, pravi obim posla počinje tek sledeće nedelje.

On je naveo da pacijenti koji dolaze na pregled i na operacije ne moraju ništa specijalno da spreme, te da u pogledu epidemioloških mera nije potreban negativan test na korona virus.

„Oni se moraju pridržavati mera distance i moraju nositi maske. A pacijente koji se primaju na hitne slučajeve i koji treba da se operišu, mi ćemo testirati“, kazao je Baščarević.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš, Vladan Čosić, kazao je da se od danas stacionarni deo KC Niš vraća starom režimu.

Pacijenti koji su se u KC Niš zatekli prilikom prelaska centra u kovid sistem bili su hospitalizovani u Vojnoj bolnici.Oni su sada testirani na korona virus i tokom dana će negativni biti prebačeni u novu zgradu Kliničkog centra.

Ćosić kaže da svaki pacijent koji dolazi sa uputom mora da donese i papir o kovid statusu, ne stariji od 72 časa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana