Kombinacija gripa i kovida noćna mora za lekare Tanjug

Objavljeno: 06.11.2021. 14:32 Izmenjeno: 08.11.2021. 12:58

U Srbiji je 11. oktobra počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a prema rečima Leposave Garotić Ilić, epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ), Beograđani su zainteresovani za tu vakcinu i u oktobru je dato blizu 30.000 doza

Epidemije gripa još uvek nema, ali je sezona „pred vratima“, a Srbija već mesecima beleži četvorocifrene brojeve zaraženih korona virusom, pa je pitanje kako razlikovati ove dve virusne infekcije, a lekari upozoravaju da bi istovremena infekcija kovidom i sezonskim gripom mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih.

Zato je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju da građani istovremeno mogu da se vakcinišu protiv kovida i gripa, ali da vakcine prime u različite ruke, podseća Garotić Ilić u izjavi za Tanjug.

Ona je istakla da se vakcina protiv gripa preporučuje svima, a posebno osobama sa hroničnim bolestima, neurološkim i metaboličkim poremećajima, malignim oboljenjima, imunodeficijencijom, zatim trudnicama i korisnicima i zaposlenima u gerontološkim centrima.

Sa druge strane, kako je rekla, obavezno moraju da se vakcinišu svi zdravstveni radnici, naročito oni koji rade sa decom, trudnicama i starijim ljudima.

Garotić-Ilić je poručila da naznaka epidemije gripa za sada nema, i da je aktivnost virusa slaba u evropskom regionu, ali da je u Hrvatskoj virus već laboratorijski potvrđen.

„Još uvek je rano za grip. Obično se na našim prostorima javlja krajem godine i u januaru i februaru“, navela je ona.

Vakcinacijom protiv kovida i gripa, nošenjem maski i držanjem distance, građani se pored kovida neće zaraziti ni virusom gripa, ukazuje i pulmolog Tatjana Radosavljević.

Ona je za Tanjug rekla da je kombinacija kovida i respiratornih infekcija, kod kojih su početni simptomi veoma slični, „noćna mora“ za lekare.

„Kada počne da vas boli grlo, curi nos, dobijete temperaturu, potrebno je da se pacijent testira brzim antigenskim ili PCR testom. Ako je osoba kovid negativna, dalje se leči od prehlade ili gripa“, pojašnjava Radosavljević.

Dodaje i da se u bolnicama često ne otkriju svi patogeni, jer, kako kaže, osim kovida, pacijent može da ima i neke druge viruse i bakterije u organizmu i da praktično postoji više respiratornih bolesti.

Veruje se, međutim, dodaje, da oboleli u slučaju kombinovane infekcije mogu da razviju težu kliničku sliku.

Radosavljević je istakla da prošle godine nije bilo epidemije gripa upravo zbog mera prevencije kovida, i sa konstatovala da se, nažalost, ove jeseni maske veoma retko nose.

„Nešto se desilo u ljudima da su prestali da primenjuju osnovne epidemiološke mere“, navela je Radosavljević i apelovala na građane da se vakcinišu protiv gripa i pridržavaju svih protivepidemijskih mera kako bismo spremno dočekali zimu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana