Kedman: Knežević je meta Đukanovića, jer postoje vrlo kredibilne optužbe usmerene prema pojedincima na visokim pozicijama u Crnoj Gori studio b

Objavljeno: 10.05.2024. 17:22 Izmenjeno: 10.05.2024. 18:29

Advokat predsednika Atlas grupe, Tobi Kedman, iz Londona, ponovio je veliko strahovanje za bezbednost Duška Kneževića ali i zbog uslova u kojima boravi u pritvoru. On je podsetio da je tokom postupka izručenja rečeno je da zbog prirode predmeta protiv njega i informacija koje je dao, postoji opasnost po njegovu ličnu bezbednost. „Dok je boravio […]

Advokat predsednika Atlas grupe, Tobi Kedman, iz Londona, ponovio je veliko strahovanje za bezbednost Duška Kneževića ali i zbog uslova u kojima boravi u pritvoru.

On je podsetio da je tokom postupka izručenja rečeno je da zbog prirode predmeta protiv njega i informacija koje je dao, postoji opasnost po njegovu ličnu bezbednost.

„Dok je boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu dodeljeno mu je obezbeđenje tokom trajanja postupka. Osim toga, moramo biti svesni da sam, kad je Interpol prvi put raspisao crvenu poternicu protiv njega, dobio instrukcije da istu osporim. Naš prigovor je prihvaćen na osnovu toga što je i sam Interpol smatrao da je slučaj protiv dr Kneževića politički motivisan. Dakle, zabrinutost postoji. Znamo i da se nalazi u samici. Zabrinuti smo zbog uslova pritvora u kome boravi, i naravno, to je pitanje kojim ćemo nastaviti da se aktivno bavimo pred ovdašnjim nadležnim organima, nadležnim organima Ujedinjenog Kraljevstva, ali i tako što ćemo tražiti druge pravne lekove, kako pred Evropskim sudom i tako i pred tijelima Ujedinjenih nacija“, kazao je Kedman u Podgorici.

Na opasku da se Knežević suočava s ozbiljnim optužbama, čuveni britanski advokat odgovorio je potvrdno ali i podsećajući da optužbe stižu od bivšeg Glavnog specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, koji je i sam danas iza rešetaka.

Na pitanje da li očekuje da će neke od tih optužbi biti odbačene ili izmenjene, posebno u slučaju „Koverta“ koji je bio pod lupom javnosti, on je odgovorio:

„Kad je reč o menjaju ili dopunjavanju optužnice u bilo kom obliku, očigledno je da je crnogorski sud u obavezi da se rukovodi optužbama sadržanim u Nalogu o izručenju, tako da ne može doći do izmene optužnice, niti se u vezi s istom mogu javiti nove optužbe. Stvar je u tome da vam se može suditi samo za one optužbe sadržane u Nalogu za izručenje engleskog suda. Dakle, to je prva stvar. Druga stvar tiče se očiglednog postojanja vrlo realne zabrinutosti s obzirom na to da se tokom postupka tvrdilo da su tužilac tj. tužioci koji su pokrenuli ovaj slučaj, Milivoje Katnić i Saša Čađenović, i sami u zatvoru i da se suočavaju s veoma teškim optužbama, što naravno to podriva legitimnost postupka protiv dr Kneževića. Naravno, na njegovom je pravnom timu da iznese najbolju moguću odbranu pred crnogorskim sudovima, ali mi smo uvek tvrdili i nastavljamo da tvrdimo da su dokazi protiv njega veoma slabi“.

Na podsećanje da je i sam imao zanimljivo lično iskustvo u slučaju u koji je bio uključen bivši Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Kedman je ispričao sa čim se suočio dok je zastupao Džozefa Asada, američkog državljanina koji je bio na meti tadašnjeg Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića u vezi s navodnim pokušajem državnog udara.

„Protiv mog klijenta bila je raspisana Interpolova poternica, koja je takođe odbačena kao politički motivisana. I naravno, dokazi koje sam iznio kao svedok u slučaju izručenja dr Kneževića temeljili su se na tome da je moj klijent politička meta i da su on, njegov poslovni partner, ali i njegova supruga bili predmet pretnji, jer su pokušavali da ga ubede da svedoči u korist tužioca, te da su korišćene pretnje kako bi se on primorao na saradnju. Naravno, taj postupak je sada priveden kraju i tužioci koji su bili uključenu u njega sad su u zatvoru i suočavaju se s optužbama. Dakle, to moje iskustvo očigledno nije bilo prijatno, ali mogu reći da smo zadovoljni što trenutni tužilac očigledno pokušava da se popravi stvari koje su rađene u prošlosti, tako da moramo da verujemo u nezavisnost pravosuđa u ovoj zemlji, kao i u nezavisnost tužilaštva, verujući da će da se pozabavi ovim pitanjem kako treba. Svakako očekujemo da se postupak dr Kneževića ne nastavi“, naveo je Kedman.

On je na pitanje da li očekuje da bi gospodin Knežević mogao biti pušten iz pritvora i koji je njegov ključni argument, odgovorio:

„Očigledno je da dr Knežević ima veoma iskusan tim advokata u Crnoj Gori koji će morati da argumentuju slučaj pred sudom. Nisam član Advokatske komore Crne Gore, tako da je naš zadatak da pomažemo njegovom pravnom timu u svojstvu savetnika tokom ovog postupka. Pitanje pritvora, očigledno, jedna je od zabrinutosti koju imamo i o kojoj će se raspravljati s obzirom na to da je on izručen pre sedam dana, a da je jutros prvi put bio u prilici da se sastane sa svojim advokatom. Dakle, sedam dana je držan bez pristupa advokatu, bez pristupa porodici i bez izvođenja pred sudiju, a to je veoma ozbiljan problem. To svakako nije u skladu s crnogorskim zakonima. Sve te stvari će se morati argumentovati. I, naravno, nema apsolutno nikakvog razloga da, uz odgovarajuće uslove, dr Knežević ne bude pušten uz jemstvo, kako bi se mogao braniti sa slobode, što je svakako ono što očekujemo od suda“.

Uz podsećanje da se Duško Knežević, kada je reč o pravnom sistemu Crne Gore, tretira kao osumnjičeni a da se, s druge strane, on predstavlja kao glavni svedok protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, Kedman je upitan šta zna o više puta spominjanoj „plavoj torbi“.

„Naravno, bilo je mnogo spekulacija o tome zašto je izručen i šta će se dalje događati. Ne bi bilo prikladno da ja spekulišem o bilo kojoj od tih stvari. Naravno, te stvari mogu izaći na videlo tokom ovog postupka i opet će biti na sudu da utvrdi u kojoj meri se ti argumenti mogu vrednovati u slučaju dr Kneževića“, kazao je Kedman.

Na primedbu novinara da je u ovom slučaju više od spekulacije, jer je Knežević lično pomenuo plavu torbu kao dokaz protiv Đukanovića, advokat Kedman je uzvratio:

„Svakako. Ne mogu da govorim o dr Kneževiću u smislu onoga što će on izneti u okviru svoje odbrane. Opet, svestan sam svih datih izjava. Postoje vrlo kredibilne optužbe usmerene prema pojedincima na visokim pozicijama u ovoj zemlji, i naravno, sve ih treba podrobno ispitati. Naravno, dr Knežević je uvek tvrdio da je bio i ostao meta bivšeg predsednika zbog optužbi koje su iznete i zato je sada ovde. Na nama je kao njegovim advokatima da iznesemo argumente u vezi s njegovim slučajem, verovatno pred nadležnim sudom, a na organima da donesu ispravnu odluku“, rekao je britanski advokat Tobi Kedman koji zbog slučaja Duška Kneževića boravi u Crnoj Gori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana