Objavljeno: 10.05.2024. 17:25 Izmenjeno: 10.05.2024. 17:25

Gledateljka ponavlja pitanje šta se dešava i kada će se nešto preduzeti sa zgradom Stara mehana u Barajevu. ( Milena)   Odgovor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda:     Stara mehana u Barajevu podignuta je u prvoj polovini 19. veka i predstavlja zametak barajevske čaršije Bagrdan, oko koga se tokom 19 veka formira […]

Gledateljka ponavlja pitanje šta se dešava i kada će se nešto preduzeti sa zgradom Stara mehana u Barajevu. ( Milena)

 

Odgovor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda:

 

 

Stara mehana u Barajevu podignuta je u prvoj polovini 19. veka i predstavlja zametak barajevske čaršije Bagrdan, oko koga se tokom 19 veka formira značajan trgovačko-poslovni centar sela Barajeva. Sagrađena je, uz stari drum, postavljena tako da  širim delom okrenuta ka unutrašnjosti parcele. Po svom položaju, tipološkim obeležjima i arhitektonskoj obradi predstavlja, danas, tipičan primerak drumske mehane u Srbiji iz 19. veka. Zidana je kamenom sa drvenim libažnim gredama, dok je trem, dozidan kasnije, od pečene cigle. Temelji su od lomljenog kamena. Krovna konstrukcija je od drvenih rogova i greda, a krovni pokrivač od crepa. Tavanice su obrađene u malteru, a stolarija je novijeg datuma i dosta raznorodna.

 

U toku svog trajanja zgrada je pretrpela znatne izmene, ali je u celini sačuvala sve bitne elemente za rekonstrukciju prvobitnog izgleda. Prema kazivanju starosedeoca Barajeva, Živojina Kostića , jedan od vlasnika, Radivoje Petrović, na zahtev tadašnje inspekcije, morao je oko 1880. godine da izvrši prepravke i dogradnje ovog starog zdanja i da isto uskladi sa tadašnjim propisima o drumskim mehanama. Tom prilikom je dograđen trem sa lučnim arkadama na zadnjoj fasadi, dok su trem i doksat na glavnoj uličnoj fasadi zatvoreni nekom od kasnijih intervencija. Promene u enterijeru su nastajale u skladu sa funkcionalnim zahtevima novih vlasnika i korisnika.

 

Stav Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je da se s obzirom na to da se zgrada nalazi u blizini opštine Barajevo  moguće joj je dati funkciju koja bi imala društveni karakter. Popularizacija ovog objekta moguća je izradom prospekata, razglednica, postavljanjem putokaza i reklamnih panoa. Revitalizacija i promocija  drumske mehane omogućila bi razvoj značajan za lokalno stanovništvo ostvarilo bi značajne prihode.

 

U dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nalazi se: tehnička dokumentacija, stare fotografije, Glavni projekat sanacije i revitalizacije –  postojeće stanje 1996. godine. Uprkos lošem građevinskom stanju, celokupni izgled zgrade i danas govori o razvoju narodnog graditeljstva u 19. veku, te je neophodno izvršti radove na kompletnoj rekonstrukciji i restauraciji objekta.

 

Važno je napomenuti da u je skladu sa odredbama Zakona o kulturnom nasleđu u članu 101. i 102. propisano da vlasnici i držaoci kulturnih dobara su dužni da se o njima staraju i sprovode utvrđene mere zaštite koje su propisane odlukom o utvrđivanju za kulturno dobro.

 

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda podržava sve inicijative koje su usmerene na očuvanje kulturnih dobara i u tom smislu spreman je da pruži punu stručnu pomoć u vidu mera tehničke zaštite, po potrebi i izradi projekata i vođenje stručnog nadzora.

 

Ulica Rada Kondića, GO Zvezdara. Gledateljka se žali da nemaju kanalizaciju i nemaju vodu. Ona pita kada će to da bude rešeno. (Milka)

 

Ponavljamo odgovor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda:

 

Važećim programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, koji je usvojio Privremeni organ, nisu planirane aktivnosti na izgradnji vodovodne mreže u Ulici Rada Kondića.

 

Nadležna gradska opština može u svoju listu prioriteta da uvrsti i navedene aktivnosti za naredni period, a prema broju stanovnika koji gravitira predmetnoj lokaciji. Za više lokacija sa istim, odnosno sličnim brojem stanovnika, prioritet su oni objekti gde mogućnost realizacije zahteva kraći vremenski period, u smislu eventualnog postojanja projektne dokumentacije i rešenih imovinsko-pravnih odnosa.

 

Listu prioriteta dostavljaju predsednici gradskih opština, a po pozivu koji Direkcija upućuje gradskim opštinama prilikom pripreme novog ili rebalansa postojećeg programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta.

 

 

20. oktobra 12, GO Barajevo. Gledateljka pita  koliko je metara zemljišta pripada stanarima  do ulaza  u zgradu. Gledateljka pita jer je prilaz zgradi jako loš i nebezbedan. ( Milena)

 

Iz Republičkog geodetskog zavoda odgovaraju da ukoliko se radi o stambenoj zgradi za kolektivno stanovanje prostor oko zgrade pripada stanarima samo ako je određeno zemljište za redovnu upotrebu objekta.

 

Pitanje gledateljke za konkretnu lokaciju Servisni centar Grada Beograda uputio je Republičkom geodetskom zavodu. Po dobijanju tražene informacije, obavestićemo gledateljku.

 

 

Gledateljka je pohvalila JKP „Zelenilo Beograd“ jer su grane zbog kojih se nije videla info tabla na stajalištu u Ulici Miška Kranjca u roku od dva sata nakon poziva Studiju B orezane. ( Ljiljana)

 

Pohvalu gledateljke Servisni centar Grada Beograda prosledio je JKP „Zelenilo Beograd“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana