Jubilarno izdanje Martovskog festivala od 28. marta do 2. aprila studio b

Objavljeno: 27.03.2023. 13:55 Izmenjeno: 27.03.2023. 13:55

Otvaranje festivala zakazano je za sutra u 19 časova u Domu omladine Beograda.

Ovogodišnje izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski festival, biće održano od 28. marta do 2. aprila, saopšteno je n konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je podsetila da je Martovski festival jedan od najstarijih festivala ove vrste u Evropi, te da je u pitanju jedna od 14 stalnih manifestacija iz oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

– U pitanju je jubilarno, 70. izdanje festivala. Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu, Odbor manifestacije sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem na čelu, kao i organizator – Dom omladine Beograda, te umetnički direktor Dejan Dabić potrudili su se da ovo izdanje festivala kvalitetom i atraktivnošću nadmaši prethodna izdanja. Martovski festival je bio i ostao generator filmskog stvaralaštva i razvitka filmske publike na ovim prostorima. Zbog svega toga njegov značaj je nemerljiv. Ponosni smo na kvalitet domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa, ali i na atraktivnost revijalnog programa festivala koji otvara pobednik ovogodišnjeg Berlinskog festivala, francuski dokumentarac reditelja Nikole Filibera. Pozivamo ljubitelje i filma i sugrađane, kao i goste Beograda, da od sutra posete festival koji otkriva sve bogatstvo filmskog jezika i buduća velika imena sedme umetnosti – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović je istakao da je ustanova na čijem je čelu izvršni producent Martovskog festivala.

– Sa zadovoljstvom mogu da obavestim javnost da je sve spremno za početak ovogodišnjeg festivala i obeležavanje jubileja. Ovoliko dugom tradicijom ne mogu

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je istakao da će ovogodišnji program biti realizovan na tri „punkta”, kada je reč o projekcijama.

– U pitanju su sala „Amerikana” i Velika sala Doma omladine, kao i sala Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, gde će biti prikazivani laureati Martovskog festivala. Ovogodišnje izdanje je u znaku tradicije, budući da nijedan filmski festival u Srbiji do sada nije proslavio 70 godina postojanja. Kada je u pitanju atraktivnost ponude, jasno je koliko je važno što festival otvara pobednik Berlinskog festivala „Na brodu Adaman” Francuza Nikole Filibera. To će biti i regionalna premijera ovog ostvarenja, a na otvaranju ćemo imati žurnale filmskih novosti koji će nas podsetiti na prva izdanja festivala u Beogradu, 60-ih godina prošlog veka – rekao je Dabić.

Otvaranje festivala zakazano je za sutra u 19 časova u Domu omladine Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana