Jovijan – jedini rimski car rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu PR tekst

Objavljeno: 08.04.2021. 14:21 Izmenjeno: 08.04.2021. 14:21

Na prostoru koji zauzima današnja Srbija rođeno je čak 17 rimskih careva. Iako većina ljudi zna da su među njima Konstantin, Galerije ili Prob, retko ko je čuo da je jedan od njih, car Jovijan, rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu.

Flavije Jovijan (lat. Flavius Iovianus), poznatiji samo kao Jovijan, bio je rimski car osam meseci, od 26. juna 363. do 17. februara 364. godine. Rođen u Singidunumu 331. godine u vojničkoj porodici, i on je izabrao vojničku karijeru. Njegov otac Varonijan, služio je u legiji IV Flaviji, vojnoj jedinici smeštenoj u Singidunumu, u vojnom logoru podignutom iznad ušća Save u Dunav. Uspeo da napreduje u redovima rimske vojske i stigne do mesta zapovednika legije. Uprkos kratkoj vladavini, o njemu je ostalo dosta istorijskih svedočanstava, osim o njegovoj smrti. Poznato je kako je izgledao zahvaljujući zlatnom novcu kovanom sa njegovim likom, što je u vremenu bez štampe i bez televizije, najbolji način da stanovnici ogromne Rimske imperije upoznaju lik aktuelnog cara.

Istoričar Amijan Marcelin zapisao je da je Jovijan bio toliko visok i krupan da se dugo nije mogla naći vladarska odeća koja bi mu odgovarala. Izraz lica mu je bio veseo, oči sive. Skromnog obrazovanja i dobroćudan, Jovijan je takođe bio proždrljiv i uživao je u vinu i ženama. Od četiri vrline koje po Ciceronu treba da krase vladara: umerenost, razboritost, pravednost i hrabrost, imao je samo hrabrost. Umerenost nije imao, a razboritost i pravednost nije stigao da iskaže.

Bio je hrišćanin, i nakon svog prethodnika, paganina, Julijana Otpadnika, proglasio je povratak države hrišćanstvu, ali je vodio i politiku tolerancije u odnosu na pagane. Nakon bitke sa Persijancima u kojoj je prethodni car Julijan izgubio život, vojska ga je proglasila za cara. Želeći da spreči nepotrebno stradanje vojske, a pre svega da se što pre dokopa evropskog tla kako bi učvrstio vlast, Jovijan je sklopio veoma nepovoljan mir sa Persijancima. Na ovom putu odstupanja zadesila ga je iznenadna i misteriozna smrt. Već prve noći po dolasku u grad Dadastan, Jovijan je pronađen mrtav u svom krevetu. Pretpostavlja se da je otrovan. Njegovo telo preneto je u Konstatinopolj, i sahranjeno u porfirnom sarkofagu sa carskim počastima.

Za ovu i druge priče o Beogradu u doba Rimljana, pridružite se u “Šetnji antičkim Singidunumom”! Saznajte gde su se nalazili rimski vojni logor, gradsko naselje, forum, hramovi. Gde su Rimljani sahranjivali svoje mrtve, a gde su bile terme. Ovu jedinstvenu turističku turu organizuje grupa licenciranih turističkih vodiča, koja će ovog proleća, svakog petka, subote i nedelje voditi Beograđane i goste kroz „Beogradske priče“, nove originalne turističke programe koje su od sada u ponudi.

Termin : subota, 10. april u 10.30 časova

Mesto polaska: Delijska česma, Knez Mihailova ulica

Informacije i rezervacije : 063 8948602

Cena: 700 din

Napomena: prijave su obavezne! Minimum osoba je 5.

Više informacija https://www.facebook.com/pricebeogradske

Beogradske priče su inicijativa grupe iskusnih, licenciranih turističkih vodiča koji su osmislili nesvakidašnje obilaske grada sa idejom da našu prestonicu predstave na drugačiji način, nudeći pregršt interesantnih istorijskih podataka, legendi, zanimljivosti, trivija.

Ljubavna šetnja Beogradom donosi ljubavne priče poznatih i manje poznatih ličnosti. Tokom programa se može saznati ko su bili beogradski Romeo i Julija, koju ženu je Ivo Andrić strpljivo čekao punih 30 godina, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić, i koje su bile poslednje reči Miloša Crnjanskog. U okviru ture Ulica kralja Petra – istorija grada u 1000 koraka može se čuti interesantna priča o ulici koja je bila središte dešavanja u starom Beogradu. U ulici kralja Petra je otvorena prva knjižara u Beogradu, baš kao i prva apoteka, prvi hotel i prva pošta. U najvažnijoj trgovačkoj ulici nalazio se i moderni Robni magazin, takođe prvi u prestonici. Zanimljivo je i da je ova strma ulica bila prva u gradu popločana kockom koja je zamenila tursku kaldrmu.

U okviru šetnje nazvane Kuda ćemo večeras? obilaze se toponimi važni za istoriju zabave u Beogradu. Reč je o zabavi u Beogradu do Drugog svetskog rata, a posetioci ture mogu čuti priče o prvoj bioskopskoj projekciji u gradu, važnim kafanama, noćnim zabavama, gostovanju plesačice Džozefine Bejker u Beogradu, kao i o cirkusima koji su bili posebna atrakcija. Obilazak pod nazivom Tajne starog Zemuna stavlja akcenat na istorijski razvoj Zemuna i pričama o arhitekturi starog jezgra Zemuna, poznatim porodicama i pojedincima koji su živeli u njemu, a šetnja Beograd u Velikom ratu donosi priče iz Prvog svetskog rata. Šetnja kroz Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan donosi jedinstvenu storiju kako je stvarano jedno od navećih utvrđenja na Dunavu, dok Šetnja Antičkim Singidnumom nas vraća daleko u prošlost, u same početke nastanka Beograda, i priča o tome kako je naš grad izgledao u doba Rimljana.

Trajanje svih obilazaka je oko dva sata. Sve ture su pešačke, realizuju se petkom, subotom i nedeljom za najmanje pet osoba, uz poštovanje svih mera zaštite usled aktuelne epidemiološke situacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana