Jakovljević: Ovo je talas nevakcinisanih Studio B

Objavljeno: 29.09.2021. 14:14 Izmenjeno: 29.09.2021. 21:28

Strašnu buru u javnosti izazvala je odluka Medicinskog fakulteta u Beogradu da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu, koji podrazumevaju takozvane kovid propusnice. To znači da studenti, profesori i njihovi saradnici ulaze samo uz uz neku od potvrda za korona virus.

Upravo ove mere se od pre dva dana primenjuju za studente i nastavnike Medicinskog fakulteta u  Kragujevcu, kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan. To prema njegovim rečima znači da studenti koji idu na kliničke vežbe i rade sa pacijentima treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, odnosno o preležanoj infekciji u prethodnih šest meseci, zatim PCR test ne stariji od 72 sata, kao i antigenski test ne stariji od 48 sati.

“Zdravstveni radnici treba da budu deo populacije koji najviše veruju u vakcinaciju. Neverovatna je činjenica da (budući) studenti medicine uopšte dodju u dilemu da li treba da se vakcinišu. Mi smo konsultovali i pravnike da ne bi došlo do famoznih kršenja ljudskih prava i diskriminacije, na šta se pozivaju oni koji su protiv vakcinacije. Naravno, nije moglo da prođe bez raznih prijava mene lično kao dekana Fakulteta da kršimo ljudska prava. Usledilo je naše obrazloženje da se radi o očuvanju na prvom mestu zdravlja pacijenata, a onda i studenata koji treba da udju u Klinički centar“, objašnjava Jakovljević.

Na pitanje zašto se sada postavljaju suvišna  pitanje o imunizaciji u odnosu na 1972. godinu kada je bila obavezna vakcinacija protiv variole vere, prof.dr Jakovljević odgovara da je tada bila druga atmosfera u društvu i postojao je visok stepen poverenja. On dodaje da su mediji i najveći deo struke sve učinili da ubede narod da je jedini način da se ova pošast koliko-toliko drži pod kontrolom – vakcinacija.

“Prema najnovijim podacima  Instituta za zaštitu zdravlja 95 odsto  ljudi u intenzivnoj nezi nisu vakcinisani. Zato se može reći da je ovaj talas – talas nevakcinisanih. Mislim da smo letos imali dobru šansu da ovaj talas predupredimo i da ga učinimo mnogo lakšim. Nažalost, vakcinacija je samo u startu bila   izuzetno entuzijastična, što je posle splasnulo i pored četiri različite vakcine sa četiri različite strane sveta koje se kod nas primenjuju. One zemlje koje su imale veći stepen društvene odgovornosti su sada postigle stepen vakcinacije izmedju 70 i 80 odsto. Granica je 65-70 odsto da možemo da kažemo da smo postigli neku vrstu kolektivnog imuniteta“, kaže Jakovljević.

Da li se nazire kraj epidemiji? Po svim pravilima sličnih epidemija u prošlosti i ova bi trebalo da počne da jenjava krajem ove ili početkom sledeće godine, kaže prof. dr  Jakovljević i istovremeno izražava sumnju zbog nepredvidivosti samog virusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana