Izložba o balerini Lidiji Pilipenko u Muzeju NP Tanjug

Objavljeno: 30.03.2021. 11:23 Izmenjeno: 30.03.2021. 11:23

Izložba „Stvaralaštvo u dva čina“ o Lidiji Pilipenko, proslavljenoj primabalerini i koreografkinji preminuloj prošle godine, biće otvorena večeras 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Lidija Pilipenko je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja, koja će se pamtiti po ogromnom broju velikih uloga i sjajnih koreografija koje je postavila na sceni svog matičnog Narodnog pozorišta.

Autorka postavke Milena Jauković kaže za Tanjug da je izložba nastala na inicijativu Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu u saradnji s Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

„Lidija Pilipenko je vrhunska umetnica koja je u Narodnom pozorištu provela preko 60 godina. Najpre kao primabalerina, a potom i kao koreograf. Namera nam je da posle njenog skorašnjeg odlaska dočaramo vrhunsku karijeru izuzetne balerine koja je obeležila epohu“, kazala je Jaukovićeva.

Izložba pod naslovom „Stavaralaštvo u dva čina“, kako Jaukovićeva naglašava, prati paralelne puteve stvaralačkog života Lidije Pilipenko.

„Fotografije koje većinski čine postavku svedoče o delu karijere Lidije Pilipenko u kojem je nastupala kao primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Posetici Muzeja Narodnog pozorišta imaće prilike da upoznaju Lidiju Pilipenko u 40 uloga, ali i da vide fotografije scena baleta koje je kao koreograf postavljala u nacionalnom teatru“, kazala je Milena Jauković.

Prema njenim rečima, izložene su i brojne nagrade koje je Pilipenkova dobila tokom svoje bogate karijere, ali i nekoliko ličnih predmeta slavne primabalerenine.

„Izložićemo baletske patike u kojima je Lidija Pilipenko igrala svoje poslednje predstave. Zatim, koreografske cipelice koje je nosila za vreme proba u Narodnom pozorištu dok je radila kao pedagog i koreograf. Ti artefakti imaju posebnu sentimentalnu vrednost i ponosni smo što će poštovaoci baleta imati prilike da ih vide“ kazala je Jaukovićeva.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu.

Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini… Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogoma u kultnim baletima poput „Labudovo jezero, „Čudesni mandarin“, „Karmen“, „Don Kihot“, „Žizela“.

Igrala je i u filmovima „Kako su se voleli Romeo i Julija“, „Zvižduk u osam“, „Formula 1“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana