Ekonomska saradnja na razvijenoj trgovinskoj razmeni Tanjug

Objavljeno: 30.03.2021. 11:26 Izmenjeno: 31.03.2021. 11:04

Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa korona, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, govoreći na otvaranju privrednog foruma koji su organizovale privredne komore Srbije i Češke, kazao je da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.

„Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da je Češka bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Češki privrednici koji su već investirali u Srbiji naši su najbolji ambasadori, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

„U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto“, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Češke ta zemlja postala četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Group koja je preuzela kompaniju Telenor, „Matoni 1873“ najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom PepsiCo Inc kupila kompaniju Knjaz Miloš.

Selaković je pozdravio interesovanje kompanije Avala studios i Sebre Holding koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Selaković kaže da se prostor za veće prisustvo čeških investitora vidi i u oblasti banjskog turizma.

Šef srpske diplomatije je istakao kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa izvoz srpskih vina u Češku, za koje kaže da su izvanrednog kvaliteta, i saradnju na polju vinske industrije.

Češki ministar Tomaš Petriček kazao je da mu predstavlja veliku čast to što je u prilici da prisustvuje događaju koji je organizovan u vreme pandemije virusa korona.

Kako je kazao, robna razmena od 1,2 milijarde evra ostvarena prošle godine veoma je važna s obzirom da je prošla godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu jako teška za ceo svet.

Petriček je izrazio nadu da će na današnjem forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i da će time uvećati profit.

 

Selaković i Petriček:Nastavak dobre saradnje i dijaloga

Šefovi diplomatija Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, saglasili su se danas da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, i da današnja poseta češke delegacije Beogradu predstavlja dinamiku i kontinuitet političkog dijaloga koji postoji na svim nivoima.

Selaković je naveo da će dobre i tradicionalno prijateljske odnose potvrditi i poseta predsednika Aleksandra Vučića Pragu 18. i 19. maja i zahvalio se Petričeku, češkoj Vladi i predsedniku Tomašu Zemanu na snažnoj podršci Srbiji u evropskim integracijama.

„Češka iskreno i snažno podržava evropski put Srbije i uvereni smo da ćemo tokom portugalskog predsedavanja imati i održavanje Međuvladine konferencije u što skorije vreme“, kazao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je tokom sastanka sa Petričekom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine i regionalnoj saradnji.

Istakao je da je Srbija bila, jeste i biće spremna da Češkoj pruži podrsku u daljoj borbi protiv epidemije Kovid 19 i svemu što ona prouzrokuje.

„Činjenica da je danas održan biznis forum govori o tome da postoji sa obe strane spremnost da i nakon pandemije kovid 19 pomažemo jedni drugima i privredno u prevazilaženju loših ekonomskih posledica pandemije“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ekonomska saradnja dosegla nivo godišnje razmene od skoro 1,2 milirajdi evra, od čega je srpski izvoz u Češku više od 635 miliona evra i uprkos pandemiji kovida-19 pokazao je tendenciju rasta, a ne pada.

Prema njegovim rečima, susret u Beogradu dobija na značaju još više činjenicom da je sa ministrom Češke došlo i 20 poslovnih ljudi koji su imali sastanke sa kolegama iz Privredne komore Srbije, među kojima su predstavnici kompanija koje investiraju ili planiraju da investiraju u našoj zemlji.

„To je prvi odlazak delegacije Češke od početka pandemije i time je dodat veći značaj ovoj poseti i jačanju odnosa“, kazao je Selaković.

On je rekao da su razgovarali i o kulturnoj saradnji i da je Srbija spremna da podrži održavanje izložbe u Pragu o češko – srpskim istorijskim odnosima, kao i da su uputili molbu za očuvanje posebnog lektorata za srpski jezik na Karlovom Univerzitetu u Pragu.

Ministar Petriček izrazio je zadovoljstvo što je danas u Beogradu sa delegacijom preduzetnika i zahvalio se na organizaciji privrednog foruma u okolnostima koje diktira pandemija virusa korona.

„Možemo danas da se nadovežemo na tradicionalno dobre odnose i da razgovaramo o razvijanju ekonomske saradnje. Češka je zainteresovana da sa Srbijom radi na razvijanju saradnje u oblasti trgovine, ekonomskim investicijama, strateškim sektorima kao što su na primer železnički saobraćaj, pametni gradovi“, kazao je Petriček.

Istakao je da češke firme spadaju u značajne investitore u srpsku ekonomiju.

Petriček naglašava da Češka podržava Srbiju u evropskim integracijama i kaže da smatraju da proces proširenja treba da ide brže.

„Za vreme portugalskog predsedavanja želimo da pošaljemo nove impulse kada je u pitanju proces proširenja, ali da se usmerimo i na praktičnu debatu. Češka je kao i Srbija morala da se sprema za ulazak u EU i spremni smo da prenesemo sva naša iskustva Srbiji“, kazao je Petriček.

Šef češke diplomatije je naveo da žele da ojačaju i saradnju u oblasti turizma i u tom smislu naveo da češki turisti do sada nisu dovoljno otkrili Srbiju, kao i da Češka želi više srpskih turista.

Tokom dana, kako je naveo, očekuju ih i razgovori o regionalnoj saradnji.

Petriček naglašava da Češka tradicionalno podržava države Zapadnog Balkana kada je u pitanju saradnja sa Višegradskim fondom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana