Gruner otvorio novi pogon u Vlasotincu u prisustvu Vučića tanjug

Objavljeno: 25.10.2022. 10:25 Izmenjeno: 25.10.2022. 14:00

Gruner u Vlasotincu već četiri godine proizvodi 100.000 releja mesečno i upošljava 220 radnika. 

foto tanjug

Nemačka kompanija Gruner Srbija otvorila j četvrti proizvodni pogon u Vlasonticu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem će zaposliti oko 200 novih radnika.

U novom pogonu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove.

Predsednik je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa rukovodstvom Grunera.

Svečanosti otvaranja novog proizvodnog pogona prisustvuje i ambasadorka Nemačke Anka Konrad.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju.

U novom pogonu u Vlasotincu biće zaposleno 200 radnika, što će činiti ukupno 750 zaposlenih u Gruneru.

U novoj hali proizvode se delovi od plastike (metala) i alati za domaću proizvodnju, kao i za svetsko tržište.

U vlasotinačkom pogonu Grunera rade se i delovi za mnoge renomirane firme iz automobilske industrije.

Kompanija Gruner podržava sistem dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Vlasotincu, a projekat je počeo još 2016 godine.

Ovo partnerstvo omogućilo je školovanje kadrova u skladu sa potrebama kompanije i taj segment poslovanja će biti nastavljen i ubuduće.

Učenici u prvoj godini rade u školskim radionicama, u drugoj dva dana nedeljno provode u radionici u fabrici, a u trećoj tri dana, uz novčanu nadoknadu.

U preduzeću se sada školuju kadrovi sa smerova: industrijski mehaničar, električar, tehničar mehatronike i CNC operater.

Kompanija je vrlo rano, početkom 2016. prepoznala značaj ulaganja u zelenu energiju i smanjenja potrošnje energije.

Investirala je u toplotne i rashladne pumpe (voda-voda, vazduh-voda), solarne elektrane, led svetla, solarne cevi (koristeći sunčeve svetlosti za osvetljenje unutar proizvodnje).

Prvi su komercijalni kupac-proizvođač električne energije u Srbiji od 1. aprila 2022, saopštili su iz kompanije.

Gruner, osim u Nemačkoj, posluje u Indiji, Tunisu i Srbiji.

Ova nemačka kompanija u Vlasotince je došla u aprilu 2007. godine uz podršku kompalnije „Elrad“, čije je prostorije u početku koristila.

Sedište firme Gruner nalazi se u nemačkoj saveznoj državi Baden, Vitemberg.

Predsednik Vučić rekao je na otvaranju pogona 2017. godine da uloženi kapital iznosi 6,5 miliona evra, u kojem Srbija ucestvuje sa 3,2 miliona i zahvalio generalnom direktoru Grunera Edvardu Šprajceru čiji je otac, inace Slovenac, poginuo na teritoriji Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Konrad: Nemačka će nastaviti da ulaže u Srbiju

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anka Konrad rekla je na otvaranju novog pogona kompanije Gruner u Vlasotincu da je Gruner postao simbol i primer dobre prakse za ceo region, i poručila da će Nemačka nastaviti da ulaže u Srbiju.

„Nemačke kompanije su ovde da bi ostale“, poručila je Konrad.

Ona je rekla da je kompanija Gruner umnogome doprinela razvoju Jablaničkog okruga, otvaranju novih radnih mesta i povećanju životnog standarda stanovništva ovog dela Srbije.

Konrad je i podsetila da je kompanija krenula kao veoma mala fabrika, da bi danas otvorila četvrti pogon i ukazala na to da je Gruner primer dobre prakse i uzor na koji način investitori treba da delaju.

Prema njenim rečima, kompanija ne samo da doprinosi razvoju automobilske industrije, već i brine o zaštiti životne sredine i održivom poslovanju.

Konrad je izrazila zadovoljstvo što se Gruner uključio u sistem dualnog obrazovanja u Srbiji koje je, ocenila je, kakmen temeljac na putu ka usavršavanju ljudi i globalnom napretku zemlje.

Ambasadorka je istakla da Srbija i Nemačka neguju odlične bilateralne odnose i da ima mnogo potencijala za unapređenje saradnje dve zemlje, pogotovo u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Navela je da su ekonomski odnosi Srbije i Nemačke izuzetni, da je otvoreno više od 77.000 radnih mesta zahvaljujući nemačkim investicijama i da su nemačke kompanije od 2000. godine uložile oko 3,7 milijardi evra u našu zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana