Grenel: Zabrinut sam što je Aljbin Kurti odbio sve predloge tanjug

Objavljeno: 19.08.2022. 16:14 Izmenjeno: 21.08.2022. 11:26

Naglasio je da je potreban dogovor oko tablica, te ponovio da bi bilo važno da se svi fokusiraju na ekonomiju, radna mesta, a u tim okvirima bi, politika sama došla do rešenja.

Totalni kolaps razgovora u Briselu – tako je bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio poslednju rundu dijaloga na najvišem nivou, uz ocenu da je zabrinut što je Aljbin Kurti odbio sve predloge

Bilo je teško da gledamo ono juče, rekao je Grenel, i podsetio da je prethodna američka administracija insistirala na ekonomskoj saradnji i razvoju.

„Posle ekonomskog sporazuma i vizije Donalda Trampa da se zaustave svi politički pregovori, koji 20 i viša godina ne proizvode ništa, ekonomski razvoj bi doveo do poslova za mlade, investicije sa zapada… A, pogledajte ove pregovore“, rekao je Grenel na onlajn pres konferenciji.

Kako je rekao, „kolaps“ pregovora u Brislu je frustrirajući.

„Prilično smo uvreni da Bajednova administracija ne radi ništa“, dodao je Grenel.

Ocenio je da SAD nisu ništa učinile, dok Evropljani ne mogu da se bore ni sa ratom u Ukrajini.

„Američko liderstvo je važno na Balkanu. Zabrinut sam što je Aljbin Kurti odbio sve predloge. On jeste snažan pegovarač, ali mora i da dođe sa nekom idejom. Pregovori nisu jednosmerna ulica“, rekao je Grenel.

Kurti, naglašava, mora da izađe sa kompromisom, da bi EU izašla sa viznom liberalizacijom, ali on ima pravo što je skeptičan, jer toliko godina EU nije ispunila svoje obećanje.

„Kada bi EU to ispunila, to bi bio bolju put, koji bi vodio ka novom koraku, a ne kao sada da se vodi “lažan“ proces, jer to nije fer prema građanima“, rekao je Grenel.

Kada je reč o registarskim tablicama, Grenel ocenjuje da je do konflikta došlo zato što je Kurti hteo da implementira svoje ideje, koje nisu ni američke ni evropske, ali to nije dobro, imajući i vidu stabilnost regiona.

„Posle 20 i više godina, nikako da naučimo lekciju da drugačiji pristup ne funkcioniše. Samo investicije donose posao, a ekonomski razvoj će promeniti stavove građana, i olakšati iznalaženje rešenja“, rekao je Grenel.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana