Gradonačelnik Šapić: Odlaganje grejne sezone da bi što duže cena grejanja ostala kao i prošle godine

Objavljeno: 17.10.2022. 14:17 Izmenjeno: 17.10.2022. 19:14

Tako pomeramo rok eventualnog nedostatka gasa po beneficiranoj i povoljnoj ceni, a u slučaju da tokom grejne sezone i dođe do toga, da cena grejanja za građane ostane što duže ista, odnosno kao i prošle godine.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasnio je da razlog za odlaganje početka grejne sezone nije u tome da bi se taj novac utrošio na putovanja, reprezentaciju ili na bilo kakvu korist Uprave Grada Beograda, već da cena grejanja za građane ostane što duže nepromenjena, naveo je Šapić.

– Dve trećine gasa plaća se po povlašćenoj ceni zahvaljujući dogovoru između Srbije i Ruske Federacije, naročito zahvaljujući dogovoru od kraja prošle godine kada je predsednik Srbije bio u poseti predsedniku Ruske Federacije. Dakle, svega jednu trećinu gasa plaćamo po tržišnoj ceni. Pored toga, u toku leta, zahvaljujući dobroj i kvalitetnoj odluci političkog vrha, značajno smo napunili gasne kapacitete kako u Srbiji tako i u Mađarskoj. Razlog za to jeste da pokušamo da postignemo to da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična kao i prošle godine, iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cena energenata je znatno skočila u celom svetu. Da bismo pokušali da tu cenu zadržimo što duže, koristimo toplo vreme koje trenutno imamo. Tako pomeramo rok eventualnog nedostatka gasa po beneficiranoj i povoljnoj ceni, a u slučaju da tokom grejne sezone i dođe do toga, da cena grejanja za građane ostane što duže ista, odnosno kao i prošle godine. Da ne govorim o tome da bi, ako ne daj Bože dođe do prekida dotoka gasa preko Turskog toka, onda jedino što imamo bilo to što smo skladištiti i što ovim odlaganjem i korišćenjem povoljnih vremenskih prilika pokušavamo da sačuvamo – istakao je Šapić za Beoinfo.

On se osvrnuo na zahteve o kojima se ovih dana pisalo u medijima, kako bi računi za grejanje trebalo da budu niži, navodeći da nije rešenje da se sad računi umanje za par procenata jer bi, kada cena gasa postane tržišna, oni mogli da skoče i po nekoliko puta više.

Pojedine lokalne samouprave su to učinile, ali to nije dobro, jer time otvaraju Pandorinu kutiju, a to je skok cene grejanja koji bi plaćali građani, u skladu sa realnim okolnostima i cenama koje diktira svetska tržišna cena gasa.

– Sve što se radi proteklih meseci ima za cilj da građani što manje u kućnom budžetu osete velike turbulencije na svetskom tržištu energenata, kao što nisu recimo ni osetili da „Beogradske elektrane” plaćaju gas za dvanaest odsto više već duže vreme, a građani zbog toga nisu dobili veće račune – naveo je Šapić.

Gradonačelnik je pojasnio i to da građani ne plaćaju centralno grejanje dvanaest već šest meseci, te da se ono samo naplaćuje tokom čitave godine da bi im se rasteretio kućni budžet. To Grad čini za svoje sugrađane, kazao je Šapić.

– Odluka za odlaganjem grejne sezone zbog lepog vremena nije doneta iz hira niti na bilo čiju štetu. Na sve moguće načine pokušavamo da se dovijamo i da haos koji vlada u čitavom svetu i na svetskom tržištu energenata građani što manje osete na svojoj koži – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je na kraju ocenio da je ovakvo ponašanje i poslovanje domaćinsko i zdravorazumsko, te da je ono takvo na nivou čitave države.

– Svet je danas potpuno izvrnut naopačke. Iz ratnog područja iseljeno je nekoliko miliona izbeglica, na desetine hiljada je stradalih, razrušenih gradova, uništenih gasnih tokova, elektrana, uništenih života. Građani Srbije, a onda i Beograda, zahvaljujući odgovornoj nacionalnoj i lokalnoj politici, osećaju to na najmanji mogući način. Tako i cenu grejanja, za razliku od skoro cele Evrope, plaćaju isto kao i prošle godine – zaključio je Aleksandar Šapić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana