Gradonačelnik Radojičić ugostio ambasadorku Rumunije Beoinfo

Objavljeno: 01.10.2019. 16:47 Izmenjeno: 01.10.2019. 16:47

Gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru ambasadorku Rumunije u Republici Srbiji Oanu Kristinu Popa.

Radojičić i Oana Kristina Popa su ragovarali o kulturi, javnom saobraćaju, kao i produbljivanju saradnje dve prestonice.

Srbiju i Rumuniju veže istorija dobrosusedstva i prijateljstva, a ovo je godina kada se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gradonačelnik je poručio da mu je saradnja Bukurešta i Beograda veoma važna, s obzirom na to da se ove godine navršava i 20 godina od kada je Grad Beograd potpisao Protokol o saradnji sa glavnim gradom Rumunije.

Radojičić je poručio da bi zvanična poseta gradonačelika Rumunije bila korisna prilika u produbljivanju saradnje u oblasti kulture, turizma i tehnološkim inovacijama.

Ambasadorka Oana Kristina Popa i gradonačelnik Beograda saglasni su da bi partnerski projekti u oblasti razvoja IT sektora mogli doneti korist kako na bilateralnom, tako i na regionalnom planu.

Jedna od tema sastanka bio je javni prevoz. Beograd i Bukurešt imaju približno isti broj stanovnika, reč je o dvomilionskim metropolama koje se susreću sa brojnim izazovima u ovoj oblasti, prvenstveno u gustini saobraćaja koji izaziva gužve. S obzirom da glavni grad Rumunije poseduje metro sa četiri linije, koji znatno olakšava funkcionisanje saobraćajnog čvora u gradu, gradonačelnik smatra da iskustva u ovoj, ali i drugim oblastima mogu poslužiti srpskoj prestonici.

Radojičić je zahvalio na podršci koju Rumunija pruža Srbiji na putu ka evrointegracijama, kao i na tome što poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije, što je dokazala nepriznavši jednostarno proglašenu nezavisnost Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana