Grad upisuje zabeležbu o zabrani prometa na bespravnim objektima Beoinfo

Objavljeno: 18.01.2019. 17:43 Izmenjeno: 18.01.2019. 17:44

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe o zabrani prometa na bespravnim objektima na teritoriji grada Beograda.

– U skladu sa obavezama iz člana 28. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata („Službeni list Republike Srbije”, broj 83/18), Grad Beograd je danas uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe zabrane otuđenja objekata koji se nalaze u postupku legalizacije. Zakon je obavezao sve loklane samouprave da izvrše upis zabeležbe u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, a kako se to dogodilo početkom novembra, Grad Beograd je svoju obavezu izvršio četiri meseca ranije – izjavio je Vesić.

On je dodao da grad upisuje zabeležbu na 256.589 objekata koji su bespravni, dok će u slučaju da objekti nisu upisani u katastar, zabeležba biti upisivana na građevinsku parcelu.

– Grad Beograd je odlučan da se proces legalizacije završi u narednih pet godina, kako je zakon propisao. Upis zabeležbi treba da bude motiv više vlasnicima bespravnih objekata da ih ozakone, a svi koji su gradili bespravne objekte do 2015. godine i koji se nalaze na satelitskom snimku, to mogu da urade veoma brzo, uz minimalne troškove – rekao je Vesić i dodao da će na ovaj način pravna sigurnost svih građana biti dodatno ojačana jer će svako ko želi da kupi bilo koju nekretninu biti siguran u kakvom se statusu ona nalazi.

Kako bi građani bili potpuno zaštićeni, Grad Beograd će od ponedeljka na osnovu obaveza iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji upisivati kao zabeležbu i sva rešenja koja gradska građevinska inspekcija donosi u vezi sa bespravnim objektima, naveo je Vesić.

– To znači da će svaki građanin koji želi da kupi bilo koju nekretninu znati da li je grad doneo rešenje o zabrani gradnje ili o rušenju, tako da nesavesni investitori koji su bespravno gradili više neće moći da varaju građane – poručio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Srbija i Grad Beograd više neće tolerisati ni kvadrat bespravne gradnje i da svako ko želi da gradi, to će morati da čini u skladu sa građevinskom dozvolom i zakonima.

– Srbija je donela veoma liberalan zakon o ozakonjenju, na osnovu koga je građanima veoma lako da se ozakone, uz minimalne troškove, ukoliko su bespravni objekti građeni do 2015. godine i ukoliko se nalaze na satelitskom snimku. Iskoristite priliku koju je pružila država i ozakonite objekte – poručio je Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana