Gojković: Srbija dala jedan od najoriginalnijih odgovora na Bijenalu u Veneciji tanjug

Objavljeno: 19.04.2024. 16:58 Izmenjeno: 23.04.2024. 12:01

Ministarka kulture Maja Gojkovi je otvorila Paviljon Srbije i obišla izložbu „Exposition Coloniale“ Aleksandra Denića na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji. Gojković je potom rekla novinarima da zahvaljujući Denićevom radu Srbija ima „jedan od najoriginalnijih odgovora“ na postavljanu temu bijenala „Stranci svuda/Stranieri Ovunque“, koju je zadao je kustos manifestacije Adrijan Pedrosa. „Denić je, kao što […]

Ministarka kulture Maja Gojkovi je otvorila Paviljon Srbije i obišla izložbu „Exposition Coloniale“ Aleksandra Denića na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji. Gojković je potom rekla novinarima da zahvaljujući Denićevom radu Srbija ima „jedan od najoriginalnijih odgovora“ na postavljanu temu bijenala „Stranci svuda/Stranieri Ovunque“, koju je zadao je kustos manifestacije Adrijan Pedrosa. „Denić je, kao što vidite, zaista zaslužio veliku pažnju pubilke. Na originalan način Srbija daje odgovor na pitanje šta danas znači otuđenost“, rekla je Gojković. Na Gojković je veliki utisak ostavila predstavljena velika borba malog čoveka koga otuđuju brendovi, a koje su neophodni u savremenom društvu da bi neko bio prihvaćen. Prema njenim rečima, brutalan prikaz Denića pokazuje „da je u tom smislu dozvoljen čak i ‘fejk’ da bi bili priznati“. Gojković je posebno istakla telefon koji stalno zvoni, jer u svetu koji je prepun problema, „svi pokušavaju svakog da dobiju, ali niko nikada neće podići slušalicu, jer su veze presečene“. Odgovor na pitanje kako da se tome odupremo i kako ići dalje je, prema rečima Gojković „da oplemenimo svet pravim sadržajima, a ne trkom za lažnim vrednostima“. Gojković je otvorila Paviljon Srbije i izložbu u prisustvu ministarke kulture Crne Gore Tamare Vujović i ambasadorke Srbije Mirjane Jeremić, kao i autora Denića i komesarke paviljona i direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković. Gojković je istakla da je velika stvar što je u prilici da otvori izložbu na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, gde Srbija ima kontinuitet predstavljanja. Podsetivši da u Veneciji imamo jedan od prvih prostora na bijenalu zahvaljujući viziji kneza Pavla Karađorđevića, Gojković je dodala da Paviljon Srbije „nekoliko godina unazad na pravi način ispunjavamo umetnošću“.

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je nastup Srbije na Bijenalu u Veneciji dobro ocenjen, da je projekat Prestonica kulture zaživeo među građanima i da očekuje da će kultura biti važan segment projekta „Srbija EXPO 2027“. Gojković je rekla za Tanjug da je na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji izuzetno primećen i dobro ocenjen rad „Kolonijalna izložba“ (Exposition Coloniale) umetnika Aleksandra Denića i kustosa Ksenije Samardžije, izložen u Paviljonu Srbije. „Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da ne postoji kritičar koji se bavi kulturom i umetnošću koji je bio na Bijenalu, a nije kasnije dao svoj osvrt i pozitivnu ocenu za Paviljon Srbije, kao i preporuku da se obavezno poseti“, navela je Gojković. Priznavši da joj je žao što Denićev rad nije dobio nagradu ove godine, Gojković je dodala da „neki put i nagrade nisu sve, nego pozitivna ocena da je to jedan od najboljih radova ove godine na Bijenalu“, što će se dokazati i kroz trajanje ove izložbe. Gojković je rekla da je za tri godine na položaju ministra učinjeno mnogo u svim oblastima kulture, pre svega u oblasti decentralizacije. Prema njenim rečima, za nekoliko godina urađeno je 109 objekata, a pošto se na pravi način pristupa decentralizaciji, danas ljudi u mestima van Beograda i Novog Sada mogu jednako da konzumiraju kulturu kao što to mogu građani u većim gradovima. „Dobar je projekat ‘Gradovi u fokusu’, takođe Prestonica kulture Srbije, prošle godine je bio Čačak, ove je Užice, a sledeće godine Zrenjanin, je projekat koji je očigledno zaživeo i kod građana i u lokalnim samoupravama“, rekla je ministarka. Istakavši velika ulaganju u filmsku i audio-vizuelno industriju i privlačenje stranih investitora, Gojković je dodala da je Srbija postala „mala fabrika koja neprekidno radi i koja upošljava ljude u ovoj industriji“, ali je počela i da prodaje taj proizvod u svetu. Gojković je naglasila da je kultura i važan segment projekta „Skok u budućnost-Srbija EXPO 2027“. Prema njenim rečima, za Prirodnjački muzej izabrano je idejno rešenje i radi se na raznim drugim projektima koji bi do kraja 2026. godine trebalo da budu završeni. Odgovarajući na pitanje da li će biti ministar u novoj vladi, ona je rekla da će za nekoliko dana mandatar objaviti spisak i svoj izbor ministara i da je dogovor da on to učini i kaže javnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana