GO Zemun: Izložba dečijih ikona Studio B

Objavljeno: 01.06.2019. 11:42 Izmenjeno: 01.06.2019. 11:48

Deveta izložba ikonopisačke radionice Sveti Lazar pod nazivom „ Drugovanje sa svetiteljima” otvorena je u Kuli na Gardošu u Zemunu. U radionici Sveti Lazar, deca uzrasta od pet do 18 godina, uče drevnu tehniku izrade ikona sa pozlatom, po kanonu Pravoslavne crkve.

Kada uđete u Kulu na Gardošu i gledate izložene prelepe ikone, prijatno vas iznenadi saznanje da su ih pravila deca. To su mališani koji listom pohađaju veronauku i svoja religiozna ubeđenja vešto spajaju s likovnom umetnošću praveći ikone.

Radionicu već devet godina uspešno vodi ikonopisac Marija Bajić. Kaže, decu uči onako kako je nju učio njen učitelj dok je u crkvi slikala svoju prvu fresku. Kako priča, tada je bila uplašena idejom da oslikava crkvu, ali joj je učitelj rekao: „Imaš boje, imaš četke, Bog je gore, a ja sam pored tebe da popravim ako nešto zabrljaš. Nema problema“. Tako ona sada uči decu.

Marija kaže da nije planirala da radi s decom, već da je na nagovor svojih prijateljica prvo učila njihovu decu. Tako je počela, a sada već devet godina uspešno vodi ikonopisačku radionicu, a neka deca s njom su od početka.

Ponekad se boje prospu po ikonama, ponekad voda, ali to ne smeta ni deci ni Mariji da uživaju u pravljenju ikona. Prvu izložbu imali su pre devet godina u pozorištu Pinokio, a unapred se raduju sledećoj godini i jubilarnoj, desetoj izložbi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana