Gimnazijalci iz Kreativnog pera u finalu međunarodnog takmičenja Zayed Sustainability Prize! studio b

Objavljeno: 10.11.2022. 10:37 Izmenjeno: 10.11.2022. 10:37

Proglašenje pobednika i velika ceremonija dodele nagrada održaće se u januaru 2023. godine u Abu Dabiju.

Projekat tima srednjoškolaca Gimnazije Kreativno pero iz Beograda ušao je u finale takmičenja za održivi razvoj koje organizuje Sheikh Zayed Foundation. Za ovogodišnju dodelu nagrada poslato je čak 4538 projekata iz 152 države sveta, što je za 13% više nego prethodne godine. Čak i u tako velikoj konkurenciji, projekat Učionica za održivu budućnost učenika i učenica Gimnazije Kreativno pero ušao je u finale.

Učenici i učenice Gimnazije Kreativno pero predložili su projekat Učionica za održivu budućnost kako bi se pozabavili problemom toksičnih materijala koji se koriste u školskom priboru, igračkama i drugim proizvodima. Projekat podrazumeva opremanje učionice sa 3D štampačima na solarni pogon koji koriste PLA plastiku na bazi kukuruza. Štampani proizvodi, uključujući školski pribor i igračke, biće potpuno biorazgradivi i netoksični. Učenici će naučiti kako da rade na 3D štampačima, i zašto je važno koristiti zdrave materijale i obnovljive izvore energije. Osnovna ideja je da se razvija algoritamski način razmišljanja praćen empatijom prema životnoj okolini.

U kategoriji Global High Schools (Globalne srednje škole) za Evropu i Centralnu Aziju tri projekta su u finalu takmičenja – projekti Northfleet Technology koledža iz Ujedinjenog Kraljevstva, Romain-Rolland Gimnazije iz Nemačke i Gimnazije Kreativno pero iz Srbije.
U žiriju za dodelu nagrade nalaze se čelnici država, ministri Vlade UAE i ličnosti iz sveta međunarodnog poslovanja. Ovaj žiri je u oktobru u Abu Dabiju pregledao radove i izabrao finaliste za svih 5 predviđenih kategorija. Proglašenje pobednika i velika ceremonija dodele nagrada održaće se u januaru 2023. godine u Abu Dabiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana