Garaža Obilićev venac prva u Evropi dobila „Parksmart” sertifikat Beoinfo

Objavljeno: 25.06.2018. 14:37 Izmenjeno: 27.06.2018. 13:27

Garaža Obilićev venac dobila „Parksmart” plaketu, sertifikat visokih performansi za održivost, čije uslove ispunjava još samo 17 garaža u svetu, a garaža Obilićev venac je prva takva na evropskom kontinentu.

foto printskrin Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otkrili su danas na garaži Obilićev venac „Parksmart” plaketu, sertifikat visokih performansi za održivost, čije uslove ispunjava još samo 17 garaža u svetu, a garaža Obilićev venac je prva takva na evropskom kontinentu. Otkrivanju plakete prisustvovao je i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković.

Vesić je podsetio da je garaža otvorena u julu prošle godine i da predstavlja najmoderniju garažu u ovom delu Evrope.

–    Pokazalo se da sve ono što smo radili za ovu garažu ima smisla, jer ona danas ima 804 parking mesta, odnosno 200 mesta više nego nekada, garaža ima svoje solarne panele, elektropunjače, sistem za separaciju otpada i sve druge sisteme koji ispunjavaju ekološke standarde. „Parking servis” je zato dobio priznanje za prvu „zelenu” garažu u Evropi, kao i sertifikat da je u njoj sve urađeno po ekološkim standardima – kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da je za Beograd ekologija važna jer se tako vodi računa o svom gradu ali i da ona predstavlja progresivnu privrednu granu.

–    Verujemo da ćemo u budućnosti mnogo ljudi zaposliti u ovoj oblasti, a podsetiću da je Grad Beograd prošle godine kupio prvih pet električnih autobusa, kao i da nam je u planu da u sledeće četiri godine nabavimo još 220 autobusa od kojih će 80 biti električni, čime će u centru biti većinom zamenjeni trolejbusi. Takođe, sve zgrade  koje rekonstruišemo ispunjavaju ekološke sertifikate, a sa Vladom Srbije razgovaramo o problemu plastičnih kesa. Beograd je grad budućnosti, u kome treba da se razvijaju nove tehnologije, kreativna industrija i start apovi, gde se poštuje i štiti životna sredina – poručio je zamenik gradonačelnika.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Gradu Beogradu i JKP „Parking servis” na priznanju.

–    Ekološka budućnost je stigla u Beograd i to ne samo po pitanju Vinče, već je tu sada i „Parking servis”. Samo u ovoj garaži ispoštovano je oko 150 ekoloških standarda čime je zalužila da prva u Evropi dobije ovaj sertifikat. Beograd već godinama pokazuje izuzetnu ekološku odgovornost i to govori o drugoj vrsti svesti i želji da grad postane energesti efikasan. Posla ima još, ali kada imate ljude koji razumeju koliko je ekologija važna ništa nije nemoguće. Kada znate šta hoćete i imate dobar plan, onda Beograd pokazuje svoje lepo lice – istakao je ministar Trivan, obećavši podršku i u drugim gradskim projektima.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković podsetio je da je pre pet godina, prema preporuci Građevinskog fakulteta garaža Obilićev venac trebalo da bude zatvorena jer je bila u veoma lošem stanju.

–    Ovaj sertifikat „zelene garaže” je nama veoma važan, 16 ih je u Americi, jedan u Kini i jedini u Evropi je ovde. Uveli smo elektropunjače, smanjili potrošnju električne energije za 33 odsto, imamo veće prihode i povećane standarde. Oni će biti primenjeni i u našim ostalim garažama i na svim parkiralištima gde to bude bilo moguće – kazao je Čupković.

„Parksmart” je jedini svetski rejting sistem koji definiše, procenjuje i daje proznanje održivim garažama i garažama koje imaju visoke performanse. Ovaj sveobuhvatni sistem sertifikovane garaže razvrstava u nekoliko grupa – zlatnu, srebrnu, bronzanu i grupu takozvanih „Pionira”. Garaža Obilićev venac je jedna od četiri garaže na svetu koje ispunjavaju kriterijume za bronzani nivo, što je trenutno najviši dostignuti nivo.
 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana