Nafta „brent“ ispod 75 dolara za barel Tanjug

Objavljeno: 25.06.2018. 16:06 Izmenjeno: 25.06.2018. 14:27

Cena severnomorske nafte „brent“ danas je u Londonu pala ispod 75 dolara za barel, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija potvrdile povećanje proizvodnje tog energenta za oko 1,0 milion barela dnevno kako bi otklonile zabrinutost potrošača.

 

Cena „brenta“ je pala za čak 2,4 odsto, nakon što je saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih, zajedno sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom, obećao odlučno regovanje radi očuvanja kontrole nad cenama „crnog zlata“.

Al-Falih je poručio da će proizvodnja biti povećana za 1,0 milion barela dnevno, samo dan nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i partneri izvan naftnog kartela dogovorili o ublažavanju proizvodnih limita.

Cena „brenta“ za avgustovsku isporuku je pala za 1,81 dolar na 73,74 dolara za barel na berzi ICE Fjučers Evropa, a u Londonu se trgovala po ceni od 74,80 dolara. Cena „brenta“ je u petak porasla za 2,50 dolara na 75,55 dolara.

Nasuprot tome, cena američke „lake“ nafte WTI za isporuku u avgustu porasla je za 26 centi na 68,84 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju na NJujorškoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 37 posto iznad 100-dnevnog proseka.

Cena WTI je u petak skočila za 4,6 odsto na 68,58 dolara.

Članice i nečlanice OPEK-a su u petak najavile povećanje proizvodnje, ali nisu precizirale tačan obim povećanja.

Takva odluka je, kako navodi njujorška agencija, doneta zbog zabrinutosti da bi cene nafte koje su blizu trogodišnjeg maksimuma, mogle početi da ograničavaju privredni rast i tražnju za naftom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana