EU:Turskoj druga tranša od 3 mlrd evra, Africi 500 mil evra Tanjug

Objavljeno: 29.06.2018. 11:49 Izmenjeno: 30.06.2018. 13:20

Lideri Evropske unije su posle skoro 10 sati haotičnih pregovora na samitu u Briselu, pred zoru postigli dogovor o migrantima, ali i o jačanju spoljnih granica i davanju većih finansijskih sredstava Turskoj, Maroku i drugim severnoafričkim zemljama sa ciljem sprečavanja ilegalnih migracija prema Evropi.

Rojters prenosi da se u zaključcima samita navodi da su „u vezi s Istočnom sredozemnom rutom potrebni dodatni napori za punu primenu Izjave EU-Turska (o zaustavljanju migrantskog talasa, iz 2016), sprečavanju novih prelazaka iz Turske i obuzdavanje priliva“.

„Dodatni napori su hitno neophodni da bi se osigurao brzi povratak (migranata) i sprečio razvoj novih morskih ili kopnenih ruta…U svetlu nedavnog povećanja priliva u zapadnom delu Sredozemlja, EU će finansijski i na druge načine podržati sve napore država članica, posebno Španije, i zemalja porekla i tranzita, posebno Maroka, kako bi se sprečila ilegalna migracija“, piše u dokumentu usvojenom na samitu EU.

U njemu se navodi i da se „Evropski savet usaglasio o pokretanju druge tranše (od tri milijarde evra, 2016. ukupno dogovoreno šest milijardi evra) pomoći za izbeglice u Turskoj, a istovremeno i o prebacivanju 500 miliona evra iz 11. rezerve Evropskog fonda za razvoj (EDF) u EU Trust fond za Afriku“.

„Suočavanje sa problemom migracije u njegovom jezgru zahteva partnerstvo s Afrikom sa ciljem značajne socio-ekonomske transformacije afričkog kontinenta“, stoji u zaključcima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana