Lideri EU potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu tanjug

Objavljeno: 13.12.2022. 12:37 Izmenjeno: 15.12.2022. 18:46

„Kao što znate“, naglasio je zvaničnik EU, „te procedure traju drugo, kao što je bio slučaj za Bosnom i Hercegovinom“.

(AP Photo/Virginia Mayo)

Lideri Evropske unije su na redovnom decembarskom samitu u Briselu potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. „Evropski savet podržava zaključke Saveta EU od 13. decembra o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja i slaže se da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata”, zaključili su lideri Unije. Ministri za evropske poslove Unije su u ponedeljak postigli konsezus oko dodeljivanja statusa kandidata BiH. Više zemalja članica podržalo je kandidatski status za BiH na sastanku ministara početkom ove nedelje, a protivnici su bili Francuska, Holandija i donekle Nemačka. Međutim, Holandija je još u ponedeljak najavila da se neće protiviti odluci. Da bi proces evropske integracije za BiH mogao da napreduje, Evropska komisija je postavila osam uslova. BiH treba da usvoji izmene u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, da usvoji zakone o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i zakon o sprečavanju sukoba interesa. BiH treba da pojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da radi na efikasnoj koordinaciji kapaciteta upravljanja granicom i poboljša sistem azila, da zabrani torture i zlostavljanja, da garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara i da pokaže rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU. BiH je podnela zahtev za članstvo u EU 2016. godine, a EK je u oktobru preporučila zemljama članicama da joj dodele status kandidata.

 

Ministri za evropska pitanja EU  su usvojili zaključke o proširenju ka Zapadnom Balkanu i odobrili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Ovu odluku treba da potvrde lideri EU u četvrtak na samitu u Briselu. Odluku je jutros najavila francuska državna sekretarica za evropska pitanja Lorans Bun u svojoj izjavi da je „EU postigla konsenzus da dodelimo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo“. Ministri EU danas treba da daju svoju podršku procesu proširenja zato što je ova proces, kako je izjavio visok EU zvaničnik, „ključan strateški instrument EU“ i važno je da se održi stabilnost u Evropi u novoj geo-političkoj realnosti, i izrazio je nadu da će ministri EU dati svoju potpunu podršku politici proširenja. Izvor Tanjuga u EU je danas rekao da ne očekuje dugu debatu o Zapadnom Balkanu na samitu 27 EU lidera. To ne znači da EU poklanja manje pažnje Zapadnom Balkanu, ali je podsetio da se nedavno održao samit EU-ZB u Tirani, da je taj sastanak bio uspešan, veoma pozitivan i sa rezultatima, posebno u vezi sa migracijama. Jedina tema oko koje će lideri da razgovaraju je Kosovo, ali ne kao glavna tema samita, kaže EU zvaničnik. Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozes Borelj je sinoć na pres konferenciji u Briselu izjavio da će on informirati lidere o situaciji na KiM, a sutra specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putuje u Beograd i Prištinu da bi doneo sveže informacije liderima Unije koji bi bili osnova za debatu na samitu. Zvaničnik je najavio da će lideri primiti zahtev Prištine za dodeljivanje statusa kandidata za članstvo, a zatim će, kaže, EU da sledi uobičajenu proceduru, To znači da će Savet EU da pošalje prištinski zahtev u Evropsku komisiju, koja zatim treba da iznese svoje mišljenje o zahtevu za kandidaturu. „Kao što znate“, naglasio je zvaničnik EU, „te procedure traju drugo, kao što je bio slučaj za Bosnom i Hercegovinom“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj istakao je da je odluka Saveta Evropske unije da odobri kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu poruka građanima Bosne i Hercegovine da je njihovo mesto u Evropskoj uniji. „Dobre vesti: preporuka SAVETA EVROPSKE UNIJE da se Bosni i Hercegovini potvrdi status kandidata za članstvo u EU poruka je i svim građanima BiH da je njihova budućnost u EU. Radujemo se podršci Evropskog saveta“, poručio je Borelj na svom Tviter nalogu. Dodao je da je „stalan napredak u reformama kjljučan da bi se napredovalo na tom putu“. Ministri za evropska pitanja EU danas su usvojili zaključke o proširenju ka Zapadnom Balkanu i odobrili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Status kandidata za članstvo BiH u EU trebalo bi da potvrde šefovi 27 država članica EU na predstojećem samitu koji se u četvrtak održava u Briselu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je  da ga najavljeno dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU ne oduševljava jer je Zapad do sada pogazio brojna obećanja prema BiH. Dodik je naveo da ga velika obećanja Zapada odavno ne oduševljavaju i istakao da godinama svedoči velikim obećanjima koja se na kraju ne dese. „Niko normalan ovde ne bi mogao da kaže da je protiv toga, ali moram da kažem da nisam nešto oduševljen niti mi to nešto znači, pogotovo imajući u vidu da su sve pogazili“, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci. Napomenuo je da su postojala i obećanja Zapada da će se, kada dođe do kandidatskog statusa, završiti međunarodna uprava u BiH, ali je oni još ojačavaju. „Prema tome, neki obim laži postoji u kontinutitetu na tim pitanjima“, kazao je predsednik Srpske i konstatovao da Zapad i dalje zadržava, kako je naveo, lažnog visokog prestavnika u BiH kao i sudije u Ustavnom sudu BiH. Upitao je „kakav je to kandidat za EU kojim modeliraju stranci u izvršnim vlastima“. On je istakao da je bazična Evropska vrednost da građani BiH odlučuju o tome da li će ući u EU, a ne stranci. „To govori da ćemo ući u neke druge probleme. Pozdravljam, nisam protiv, ali ne očekujem ništa“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Kandidatskim statusom koji će Bosna i Hercegovina verovatno dobiti nameću se pitanja o konkretnim benefitima, kojih će biti, ali se za ovaj status ne vežu nikakvi posebni finanijski fondovi kojima će BiH dobiti pristup. Sarajevski portal Klix podseća da kandidatski status koji BiH čeka godinama sa sobom donosi benefite, a pre svega one indirektne koji se odnose na imidž zemlje, bolji investicijski potencijal i turistički potencijal i slično. Međutim, to ne, dodaje se, podrazumeva nikakve posebne fondove na čija novčana sredstva BiH može da aplicira. To je, kažu, potvrdio šef Delegacije EU u BiH Johan Satler pre nekoliko dana u izjavi za Radio Slobodna Evropa. Ipak, dodaju, treba naglasiti da BiH već godinama ima pristup fondovima kao i druge države kandidati za članstvo u EU, ali je problem što se velika kolicina tog novca ne koristi. A ne koristi ga zbog toga što država nije dovoljno agilna da radi na dobijanju novca za projkete i zbog nepostojanja državnih strategija na osnovu kojih se mogu povlačiti sredstva iz EU. Problem je, piše Klix, u decentralizovanom sistemu i nepostojanju jasne državne kontrolne tačke. Evropska unija daje ogroman novac za poljoprivredu, a BiH nema državno ministarstvo poljoprivrede i samim tim je put do EU fondova za tu namenu otežan, gde najviše gube građani. A formiranje državnog ministarstva poljoprivrede ili bilo kojeg drugog je trenutno nepremostiv problem zbog, kako navode, blokiranja političkih predstavnika iz Republike Srpske. Oni, tvrdi se, takav postupak doživljavaju kao prenos nadležnosti, slabljenje entiteta, a jačanje države, što rezultira da ispaštaju i gube svi građani, iz oba entiteta. Suština je, navodi se, da se svaka zemlja mora boriti za projekte, bez obzira na kandidatski status, a BiH je do sada propustila ogromne šanse i veliki novac zbog političkih blokada, nadmudrivanja i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana