Brnabić:Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten tanjug

Objavljeno: 13.12.2022. 12:35 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:26

Brnabić je navela i da postoje velika neslaganja sa SAD u vezi sa pitanjem KiM, ali je dodala kako je saradnja sa američkom stranom bolja nego ikada u poslednjih 30 godina i da je zahvaljujući tome nađeno rešenje za registarske tablice i lične karte.

foto tanjug

 

Premijerka Ana Brnabić pozvala je EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodechi da je zgrožena zbog onoga što mu se dešava. Ona je odgovarajući na pitanja novinara nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd. Prema njenim reccima, na Kosovu i Metohiji sve bi bilo drugačije da je primenjen Briselski sprazum, jer bi situacija bila stabilnija i mirnija, razgovori sa Prištinom bi bili nastavljeni, a Srbi bi se vratili u prištinske institucije. Brnabich je rekla da ne može da pozove Srbe da sklone barikade sa severa Kosova i Metohije ako naoruzzani specijalci upadaju u vrtiche njihove dece. „Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni ? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoruzani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću da li biste bili na barikadama“, upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade. Ona je pozvala na primenu Briselskog sporazuma i rekla da ne razume zašto on ne može da bude primenjen i šta je tu problem. Brnabić je navela i da postoje velika neslaganja sa SAD u vezi sa pitanjem KiM, ali je dodala kako je saradnja sa američkom stranom bolja nego ikada u poslednjih 30 godina i da je zahvaljujući tome nađeno rešenje za registarske tablice i lične karte.

Ona je upozorila da kriza na KiM može da ugrozi sve što je Srbija radila i postigla od 2013. godine, visoku stopu stranih investicija, nisku stopu nezaposlenosti, rast plata i penzija i velike infrastruktiurne projekte. „Mi imamo toliko toga da izgubimo, ali je teško kada s druge strane imate nekoga ko nema šta da izgubi. Mislim da Kurti izaziva sukobe da Albanci ne bi pitali zašto kod njih ne rastu plate i zašto je to jedina teritorija u Evropi gde su restrikcije struje počele u avgustu“, rekla je Brnabić. Dodala je da je plaši to što Kurti nema šta da izgubi i ocenila da je pritisak na vlast u Beogradu toliko veliki zato što svi znaju koliko mi imamo da izgubimo. Ona je naglasila da uprkos tome postoji crvena linija ispod koje Beograd neće ići, a to su bezbednost i životi Srba na KiM. „Molim Kfor i Euleks da rade svoj posao, jer ga sada ne rade. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir“, rekla je premijerka i pozvala još jednom međunarodnu zajednicu da se Briselski sporazum primeni kako bi se situacija smirila, a politički predstavnici Srba vratili u institucije KiM. Brnabić je rekla da ne može da pozove Srbe da uklone barikade sa severa Kosova i Metohije ako naoružani specijalci upadaju u vrtiće njihove dece. „Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoružani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću da li biste bili na barikadama“, upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade. Brnabić je primetila da međunarodna zajednica čuje Srbe samo kada su na barikadama, inače se ne osvrće na njihove probleme. „Brisel nas i Prištinu poziva na deeskalaciju, ali šta smo mi uradili za eksalaciju? Da li je bilo reakcije EU na kršenje svih sporazuma, na hapšenje Srba, na upad ROSU u vrtić. Ne. Kad su Srbi na barikadama oni su zabrinuti za mir i bezbednost. Pa kako niste bili zabrinuti prethodnih 12 dana?“, upitala je premijerka. Naglasila je da misli da je to što Kurrti radi podjednako pogubno i za Albance. „Mislim da tamo treba da postoji stabilnost koja će im obezbediti radna mesta. Jer, kad neko ima perapektivu ne želi da ide u rat. Zamislite da je Kuti prihvatio da u ova teška vremena sarađujemo u sektoru energetike koliko bi nam svima bilo lakše. Ali ne, Kutri to ne želi“, zaključila je Brnabić .

 

Predrag Pantić, sin uhapšenog Dejana Pantića, uputio je  apel svima koji mogu da utiču na to da se dostave lekovi njegovom ocu i da porodici bude dozvoljeno da se čuju sa njim. Sin uhapšenog Pantića rekao je da već četiri dana bezuspešno pokušavaju da mu na bilo kakav način dostave lekove, ali da ih, kako je rekao, niko ne čuje. „Samo lekovi da mu se dostave jer je on težak srčani bolesnik. Ima problema sa pritiskom, slabošću srca, ugrađen mu je stent pre nekoliko meseci. Molimo da dobije terapiju“, apelovao je Predrag Pantić u video poruci. On je istakao da ne znaju ništa o njemu, ni da li mu je dobro, ni gde je, a kamoli da li dobija neku terapiju. Kako kaže, advokat je video njegovog oca na prvom suočavanju putem video linka i nije izgledao najbolje. „Ne znamo kakav tretman ima, kažu da spava na stolici. Samo vas molimo da dobije minimum ljudskih uslova, da dobije svoju terapiju i pravo na poziv, da čuje svoju porodicu. Da od njega čujemo da li je dobro i da li mu nešto fali. Molimo vas za minimum ljudskosti, dostojanstva i prava“, poručio je Predrag Pantić. Njegovog oca, Dejana Pantića, uhapsili su pripadnici kosovske policije 10. decembra na administrativnom prelazu Jarinje. Pantić je bio pripadnik kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio tu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici. Nakon hapšenja Pantića, Srbi sa severa KiM okupili su se i postavili barikade. Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da je Pantić uhapšen pod sumnjom da je „organizovao teroristički napad na prostorije Opštinske izborne komisije“ na severu KiM, kada su napadnuti službenici Centralne izborne komisije i policajci. On je naveo da je Pantić optužen za „teroristički akt i napad na ustavni poredak“. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da hapšenje Pantića predstavlja brutalnu odmazdu i zastrašivanje od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana