Ðorđević: Opera Toska je puna lepih džez arija Tanjug

Objavljeno: 15.12.2021. 10:17 Izmenjeno: 15.12.2021. 10:24

Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je trubač Marko Ðorđević, koji je govorio o operi „Toska“ koju će u džez aranžmanima izvesti Big bend Radio-televizije Srbije sa solistima 15. decembra u Kombank dvorani u Beogradu.

„Mislim da je ovo stvarno jedinstvena prilika, pogotovo za ljubitelje džeza, kao i za ljubitelje svake druge umetničke muzike, jer nije svakidašnja situacija da izvodimo takvo veliko delo u džez aranžmanu. To je potpuno nova situacija i za nas, a i za publiku“, rekao je Ðorđević.

Džez aranžmane za čuvenu „Tosku“ Ðakoma Pučinija pisao je nemački klavirista Petar Rajter Šaub, koji će biti dirigent u Kombank dvorani, a Ðorđević ističe da „sviranje opere nije isto kao džez koncert“.

„Potpuno je drugačija situacija u kojoj se svi muzičari u bendu prolagođavaju ulogama koje imaju u operi i potpuno je drugačiji umetnički pristup. Bio je veliki izazov da se sve sklopi u jedno veliko delo“, istakao je Ðorđević.

Srpski trubač veruje da će publika u Kombank dvorani uživati u „Toski“ pošto je „opera puna lepih arija aranžiranih za Big bend“.

Pored dirigenta Rajter Šauba dolaze i tri gosta koji imaju glavne uloge u operi: nemački trubač Martin Auer u ulozi Toske, italijanski tenor saksofonista Frančesko Santuči kao Kavaradosi, dok je Skarpija australijski trombonista Edrijen Mirs.

Ðorđević je rekao da su u planu za 2022. godine nastupi Big benda RTS-a u junu sa nemačkim pijanistom Klausom Rajbleom, koncert sa trubačem Stjepkom Gutom, a nadaju se da će doći iz SAD saksofonista Viktor Buenes.

Ðorđević je rekao da se džez muzika stalno kreće dalje, i da mu „nedostaju koreni odakle je krenuo“, čega ima sve manje nasvetskoj sceni, i bilo bi mu „žao da taj deo muzike nestane“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana